Sfantul Simeon cel Nebun pentru Hristos este cinstit pe 21 iulie. Sfantul Simeon s-a nascut in secolul al VI-lea, in cetatea Emesei, si a trait in zilele imparatului Justinian.
Sfantul Simeon era prieten foarte apropiat cu Ioan (ulterior Sfantul Ioan Pustnicul). La varsta de 24 de ani pleaca impreuna cu acesta in pelerinaj la Ierusalim. La intoarcere, trecand prin Valea Ierihonului, Sfantul Simeon ramane impresionat de asezamintele monahale pe care le-a intalnit si ii cere lui Dumnezeu sa-i descopere calea pe care sa o urmeze - sa revina pe meleagurile natale sau sa ramana in aceste asezaminte din vecinatatea raului Iordan. Dumnezeu ii descopera ca adevarata cale pe care trebuie sa inainteze este cea a vietii de manastire. In urma acestei revelatii, Simeon impreuna cu Ioan ajung la manastirea inchinata Cuviosului Gherasim. Aici vor primi haina monahala. Dupa o vreme, parasesc aceasta manastire si se retrag in apropierea Marii Moarte.
Patruns de cuvintele Sfantului Apostol Pavel, "nimeni sa nu caute pe ale sale, ci fiecare pe cele ce sunt ale aproapelui... Tuturor m-am facut toate ca pe toti sa-i mantuiesc", ia decizie sa plece in lume, ca sa-i bucure si pe semeni cu darurile pe care le castigase in pustiu. Se desparte de Ioan si ajunge in Ierusalim, iar de aici pleaca spre Emesa. Motivat de cuvintele lui Pavel: "Cel ce voieste sa fie inteleptul in veacul acesta, sa se faca nebun. Noi suntem nebuni pentru Hristos; pentru ca cel nebun al lui Hristos este mai intelept decat oamenii", alege ca nebunia pentru Hristos sa fie prezenta in viata sa.
"Nebunul pentru Hristos nu e nebun cu adevarat, si aceasta este marea deosebire. El este deplin sanatos la minte. El numai "fatareste" nebunia, el alege sa para nebun, el face totul pentru ca toti ceilalti sa-l socoteasca cu adevarat nebun, ramanand insa stapan pe gesturile si vorbele sale, folosite intotdeauna cu un anume rost.
In fata celor care i-au aflat taina sau a celor alesi de el, ca si atunci cand e singur, leapada masca nebuniei, aratandu-se intreg la minte si deplin sanatos. Atunci cand nebunia pentru Hristos si-o arata doar o data in viata, purtarea sa de mai inainte ori de dupa aceea nu are in ea nimic patologic.
Cel cu adevarat nebun, chiar daca ajunge sa-si indure nebunia sa in Hristos, nu este un adevarat nebun pentru Hristos in adevaratul inteles al cuvantului. Pentru ca cel nebun pentru Hristos nu indura silit nebunia, ci insusi se sileste sa se arate nebun. Singur si-a ales conditia de nebun si poate s-o paraseasca oricand voieste si sa se intoarca iarasi la ea, cand socoteste ca-i este de folos. Nu-i pentru el un handicap, nu-i vatama viata psihica si nu-i tulbura nici viata duhovniceasca. E ca si actorul, care ramane el insusi, chiar daca-si pune tot sufletul in rolul pe care il are de jucat". (Jean-Claude Larchet)
Din relatarea vietii sale aflam ca atunci cand a revenit pe meleagurile natale, a gasit la intrarea in Emesa un caine mort. L-a luat cu sine si asa a inceput sa umble pe strazile orasului. In urma acestui gest, toti il considerau nebun. O alta intamplare care depaseste logica umana s-a petrecut intr-o biserica din oras. Aici Simeon i-a deranjat pe toti cei prezenti la slujba.
Pe langa toate aceste fapte care atrageau dispretul semenilor, Sfantul Simeon a savarsit si multe minuni: vindecari, invieri din morti, prevestiri ale unor evenimente tragice etc.
Dupa trecerea sa la cele vesnice s-a cunoscut dorinta acestuia de a fi smerit si de a ascunde faptele sale virtuoase sub chipul nebuniei. Este pomenit in fiecare an pe 21 iulie, alaturi de Cuviosul Ioan Pustnicul.
Tropar
Intr-un gand uniti fiind cu dumnezeiasca dragoste, o, Ioane cuvioase si dumnezeiescule Simeone, caci viata dumnezeiasca in pustie ati petrecut, si intelepti fiind, batjocurile lui Veliar le-ati rusinat, iar acum, pentru noi Lui Dumnezeu rugati-va, cununilor dumnezeiesti sa ne invredniceasca.
Condac
Cei ce ati savarsit viata crestineste cu buna credinta, vase curate Treimii aratandu-va, Simeoane si Ioane, purtatori de Dumnezeu prea luminati, acum cereti sa trimita din destul curatire si pace sufletelor noastre, parinti preafericiti.
Sursa:http://www.crestinortodox.ro/sfinti/sfantul-simeon-nebun-149589.html