luni, 6 februarie 2012

Comuna Gladna Romana-Cabana Capriorul(muntii Poiana Ruscai)

Comuna Gladna Româna - Cabana ,,Capriorul"

-TRASEU NEMARCAT-


Posibilitati de acces: din DN 68 A, de la gara Faget, 15 km pe drum nemodernizat prin Dracsinesti la Gladna Româna sau tot din DN 68 A, de la comuna Traian Vuia, 13 Km sosea asfaltata pîna la Fîrdea, prin Surducul Mic, si în continuare 4 km drum nemodernizat pîna la Gladna Româna (autobuz).

Distanta: 10,3 km

Durata: 3 ore

Caracteristici: cel mai scurt si usor acces la cabana 'Capriorul' dinspre nord; 9 km drum forestier pe valea Gladna si 1 km urcus diferenta de nivel de 190 m pe drum de tractor. Diferenta de nivel: 700m. 

Foto:Wikimedia Commons






Traseul porneste din centrul comunei Gladna Româna, din dreptul bisericii. La 125 m spre SE se desface spre stînga drumul catre Zolt. Urmam strada principala din lunca vaii Gladna spre masivul muntos. Dupa 1 km iesim din comuna. In fata noastra se profileaza taietura adînca a vaii la intrarea în formatiunile cristaline si coasta abrupta care urca spre vîrful Zaicani. In curînd intram în masivul cristalin, valea se îngusteaza între versanti cu pante abrupte si coteste spre est pentru a reveni treptat, dupa 500 m, din nou pe directia sud-est. Dupa ce lasam în urma un afluent pe stînga noastra, profilul vaii se largeste la peste 100 m pe o distanta de 1 km, lasînd loc unor livezi care urca în versantul din dreapta noastra în dreptul unui afluent mai mare, pe care urca un drum de care spre culmea dinspre Luncani, valea se îngusteaza din nou treptat, versantii sînt acoperiti de o padure tînara napadita de vegetatie abundenla. La 5 km în amonte, întîlnirn o cabana forestiera situata pe malul opus al vaii. Pîna în acest loc traseul poate fi parcurs cu masina sau cu alte mijloace motorizate care circula în regiune. De la cabana urmam drumul In continuare. In curînd zarim în fata culmea cu Dîmbul cu Fier, la care urmeaza sa ajungem. In coasta despadurita de sub culme se vede drumul de tractor pe care vom urca în continuare. Dupa 500 m, în slînga noastra, valea primeste un afluent mare la gura caruia se afla un grajd de lemn. Vizavi de acest afluent, lînga drum, la baza unei stînci de calcare, izvoraste un izbuc rece, ultima sursa de apa potabila pîna la cabana. Continuam lînga firul apei pe un drum de tractor, lasam în dreapta un afluent cu un drum vechi si începem sa urcam în versantul din stînga noastra. Doua serpentine ne scot în culmea dintre cele doua ramificatii superioare principale ale vaii Gladna. Pe aceasta culme urca vechea poteca spre cabana ,,Capriorul" marcata cu dunga rosie. Datorita exploatarii padurii, acest marcaj a fost distrus. Drumul de tractor ne ghideaza în continuare prin versantul defrisat pîna în culmea dintre vîrful Daia si Dîmbul cu Fier. Dupa 1 km de la începutul urcusului, ajungem în saua din apropierea cabanei ,,Capriorul". Aici întîlnim marcajul dunga albastra (traseele 1, 5), triunghi rosu (traseele 3, 4) si cruce albastra (traseul 26), care, urmînd drumul carosabil care urca din Nadrag, ne conduc spre sud, 200 m, prin padure pîna la cabana.
Sursa"www.scritube.com




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu