joi, 5 septembrie 2024

Leon GHEUCA(1735-1789) * Mason



GHEUCA, Leon (c. 1735-c. 1789)
*Francmason roman
Foto:Creative Commons (Licenta gratis)

Episcop de Roman (din 1769) şi mitropolit al Moldovei (din 1786).
Venerabil al Lojii Moldova din Iaşi.






La scurt timp după moartea Mitropolitului Gavriil Calimachi, Patriarhul Ecumenic, împreună cu sultanul, au vrut să aducă la mitropolie pe un anumit Iacob, un grec, Superior al Manastirii Baenavschi din Iasi. Împotriva acestei încercari, reprezentanţii Moldovei, printre care mulţi erau masoni, au trimis un protest la Înalta Poartă. În final, moldovenii au reuşit sa-l aleaga pe Leon Gheuca pentru mitropolie, şi cu insistenţa domnitorului şi a Patriarhului, grecul Iacob a devenit episcop al Romanului.
Leon Gheuca descindea dintr-o familie boierească, el fiind un fost călugăr de la Putna, apoi „protosinghel” al Mitropoliei. Ajutat de Calimachi, el a devenit episcop de Roman în 1769 si a primit mitropolia în 1786. Ca episcop, iar mai târziu ca Mitropolit, a fost mai mult preocupat de problemele culturale, fiind bun prieten cu cel mai mare prelat sârb Dositei Obradovici.
Episcopul Leon a încurajat, de asemenea, activitatile de tipărire de la Manastirea Putna, prin publicarea unei carti intitulata „Carte de Imn”‘ şi a unei „Pastorale”. In primele pagini ale „Cartii Imnului” există un grup de vederi înţelepte în ceea ce priveşte mântuirea şi comportamentul de la Curtea Domneasca, inspirate din cartea „Exemple filosofice” tradusa şi tipărita de către Antim Ivireanu în 1713.
El a murit în ultimele zile ale anului 1788 şi este înmormântat în Catedrala „Sf. Gheorghe” (vechea biserică a mitropoliei), temelia acestei precursoare



marți, 3 septembrie 2024

Nicolae GANE(1838-1916) * Mason



GANE, Nicolae (1838-1916) Scriitor, magistrat şi om politic
*Francmason roman
*Foto:Creative Commons

Studii în Capitala Franţei, apoi magistrat la Dorohoi, Foc­şani, Iaşi, Fălticeni, ministru al Dome­niilor (1888), membru al Partidului Naţional Liberal, deputat, senator şi preşedinte al Senatului (1897). A scris proză sentimentală, evocând trecutul, viaţa patriarhală şi incursiunile cinegetice (“Nuvele”, “Pagini răzleţe”). A tradus “Infernul” de Dante Alighieri. A fost membru fondator al Societăţii li­terare şi masonice Junimea, membru corespondent (1882) şi apoi titular (1908) al Academiei Române, vicepreşedinte al Biroului Academiei Române (1912).

Nu se cunosc locul şi data iniţierii sale. La 15 octombrie 1886 i se acordă gradul de Companion în Loja Steaua României din Iaşi, iar la 20 noiembrie acelaşi an, gradul de Maestru, în aceeaşi lojă.



duminică, 1 septembrie 2024

Nicolae Filimon(1819-1865) * Mason



FILIMON, Nicolae (1819-1865) Scriitor, unul dintre fondatorii romanului autohton
*Francmason roman
*Foto:Creative Commons

Coleg la Colegiul Naţional Sf. Sava cu Nicolae Bălcescu şi Ion Ghica. Studii neterminate în capitala Franţei. Revenit în ţară, ocupă diverse funcţii mărunte (cântăreţ bisericesc, flautist, profesor de muzică, arhivist) şi – ciudat – nu participă la mişcările revoluţionare ale vremii (1840, 1848, 1859). În 1863 termină principala sa lucrare, “Ciocoii vechi şi noi” sau “Ce naşte din pisică şoareci mănâncă”, unul dintre primele romane de atmosferă, care stigmatizează arivismul societăţii româneşti de la începutul secolului al XIX-lea. A mai scris nuvele satirice (“Nenorocirile unui slujnicar” sau “Gen­tilomii de mahala”), proză de călătorie (“Excursiuni în Germania Meridională. Memorii artistice, istorice şi critice”), basme prelucrate (“Roman năzdrăvanul”, “Omul de piatră”), cronici muzicale şi teatrale.

Iniţiat, probabil, când se afla la studii în Franţa.