miercuri, 30 mai 2012

Cheile Turzii(Transylvania)




Cheile Turzii(Transylvania)

CAI DE ACCES:Pe DN 75 la o distanta de 6 km.de Turda

Aflat in extremitatea nordica a muntilor Trascaului si aparent "rupte de ei"prin cursul Vaii Ariesului,au o lungime de 1270m.Cheile Turzii se impun din punct de vedere morfologic prin dezvoltarea pe verticala si amplitudinea peretilor,fiind cheile cu cei mai inalti pereti verticali din cadrul Muntilor Apuseni.Privelistea,peretii inalti de stanca ,vegetatia si fauna sunt cu totul deosebite si de neuitat.Inca din anul 1938 zona a fost declarata rezervatie naturala,fiind o rezervatie complexa care adaposteste peste 60 de pesteri si o serie de colturi stancoase -un loc deosebit fiind catedrala de piatra numita Coltul Cocosului.Este un loc popular nu numai in randul alpinistilor romani ,dar si in randul celor de peste hotare.
Datorita conditiilor climatice deosebite,zona este populara si in randul parapantistilor


30 mai 2012
Ada-Giulia Marginean

Cele 10 mari enigme ale Terrei(De ce dormim?)


De ce dormim?
In medie, oamenii dorm cam o treime din viata lor, iar in lipsa somnului risca sa moara mai repede decit de foame. Somnul pare a fi fundamental in biologie: toate animalele dorm, ba chiar si neuronii cultivati in laborator intra spontan in stari similare somnului. Asta nu inseamna ca si stim ce este. Exista, desigur, citeva idei, de la unele evidente, precum refacerea si odihna, la unele mai complicate, legate de procesarea informatiilor; nici una nu a fost confirmata. Un lucru pare sigur: somnul este pentru creier. Animalele dorm, plantele nu. Unele organe nu dorm - ficatul sau muschii. Toate acestea par evidente, dar abia anul acesta s-a putut confirma ca o mare parte a creierului, cerebelul, participa si el la somn. Daca functia regeneratoare a somnului a fost partial lamurita, MRO (miscarea rapida a ochilor, etapa importanta a somnului) continua sa fie o mare enigma.

Sursa:evenimentul zilei

Manastirea Hodos Bodrog


Manastire de calugari
Adresa: Comuna Zădăreni, Sat Bodrogu Nou, jud. Arad
Anul zidirii: 1177
Hramul: Intrarea în Biserică a Maicii Domnului

Mănăstirea Hodoș Bodrog: Istoric

Din punct de vedere geografic Mânăstirea Hodoș – Bodrog se află în județul Arad (județ situat la granița de vest a României), la vest de municipiul Arad, pe cursul inferior al Mureșului, la o distanță de 12 km, pe drumul ce duce de la Arad la Felnac - Secusigiu - Periam (se merge spre Timișoara și înainte de benzinaria Petrom se cotește la dreapta).
Mânăstirea a luat ființă în urma descoperirii unei icoane a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus. Tradiția ne istorisește cum un taur din turma unui păstor a scos cu coarnele dintr-o movilă de pamânt Icoana "făcătoare de minuni" a Maicii Domnului, pe acel loc credincioșii construind o bisericuță unde s-a păstrat icoana, acesta fiind doar începutul mânăstirii.
Prima atestare documentară cunoscută, o avem din anul 1177, într-o diplomă dată de regele Bela al III-lea, în care Mânăstirea Hodoș - Bodrog este menționată ca având proprietate, fiind nominalizați și vecinii pe care-i avea atunci; dar vechimea ei este cu mult mai mare, după cum afirmă și unii istorici locali, cum ar fi Ladislau Naghy de Peretsenyi, prietenul lui Gheorghe Șincai, care spune ca în Mânăstirea Hodoșului au locuit, pe vremea ducelui Ahtum, la începutul sec. XI, călugări "greci" de rit răsăritean.
O precizare nouă ne oferă un document provenit din anul 1233, prin care Mânăstirii Hodoș i s-a repartizat o cantitate anuală de 1000 de bulgări de sare, care erau transportați din Transilvania pe râul Mureș.
Invazia tătară de la 1241 a dat o lovitură puternică sistemului monastic din câmpia Aradului în urma căreia multe mânăstiri existente înainte dispar din izvoarele istorice. Mânăstirea Hodoș - Bodrog a trecut și peste această situație dificilă.
Se pare că a fost distrusă numai bisericuța mânăstirii, dar viața monahală a continuat, deoarece există o mențiune în această privință într-un document din anul 1278.
În anul 1991, conducerea mânăstirii este încredințată Arhim. Nestor Iovan, sub care Mânăstirea Hodoș - Bodrog continuă să înflorească.
Mânăstirea Hodoș - Bodrog a vegheat dintotdeauna la neobosita propovăduire a credinței creștine, ținând trează conștiința credincioșilor care frecventau acest sfânt așezământ în duminici și sărbători, dar mai ales cu ocazia hramului.
Organizarea pelerinajelor este amintită pentru prima dată în documente în anul 1771, luând o amploare deosebită mai ales sub păstorirea episcopului Grigore Comșa (1925-1935), situație care se menține și în prezent.
Mânăstirea Hodoș - Bodrog își desfășoară activitatea în conformitate cu rânduielile vieții monahale și a statutului pentru organizarea și funcționarea mânăstirilor ortodoxe, conform principiului "ora et labora" (roagă-te și muncește).
Rânduiala este cea a vieții de obște, din care fac parte aproximativ 25 de viețuitori: ieromonahi, ierodiaconi, monahi, rasofori și frați.
După Sfântul Maslu de obște din fiecare vineri și după Sfânta Liturghie din duminici și sărbători se fac rugăciuni speciale, molifte și dezlegări de obște, pentru toți credincioșii care vin la mânăstire.
Cu ocazia Hramului mânăstirii, la 14 august și în Vinerea Mare se face procesiunea "Drumul Crucii".
Sursa:ortodox.ro



marți, 29 mai 2012

Cele 10 mari enigme ale Terrei(Mai evoluam?)


Mai evoluam?
Evolutia are doua conditii de baza: selectia si variatia, ambele transmisibile. Altfel spus, oamenii sint extrem de variati. Sursa acestei variatii o constituie mutatiile genetice, care se produc si in prezent la aceeasi rata ca oricind altcindva in trecut, in medie. Dar cum ramine cu selectia? In tarile dezvoltate, oamenii par sa fi eliminat criteriul supravietuirii celui mai puternic. Medicina moderna le permite oamenilor sa treaca peste boli si peste rani care in trecut i-ar fi ucis. Controlul nasterilor si tehnologia fertilitatii fac din reproducere o chestiune la libera alegere, ea nu mai este calitate adaptativa. De asemenea, puterea selectiei sexuale ne-a fost stirbita de puternica influenta mediatica asupra persoanelor pe care le gasim atragatoare, si pentru ca oamenii “frumosi” nu sint deloc cei care au si cei mai multi copii.
Evident, nu ne directionam sistematic evolutia genomului in felul in care o faceau stramosii nostri pentru a-si asigura supravietuirea, insa multe dintre caracteristicile umane exista pentru ca au fost selectionate (constient sau nu!) artificial. Inventarea lentilelor a permis proliferarea miopiei, cresterea animalelor a dat posibilitatea multor adulti de a procesa laptele zaharat, iar uneltele de piatra au permis stramosilor nostri sa-si extinda abilitatile fizice fara a dezvolta muschi mai mari. Aceste inovatii si nenumarate altele ne-au afectat zestrea genetica, la fel cum o vor face si numerosi alti factori contemporani, precum celularul sau computerul. De asemenea, mai activeaza si alte forte in acest sens - oamenii schimba mediul, si in sensul poluarii, si in cel al crearii de conditii pentru aparitia de noi maladii. Si daca am putea crede ca tehnologia genetica ne va da control asupra propriului viitor, s-ar putea, de fapt, ca ea sa trimita evolutia umana in directii neasteptate. Tot ce stim cu certitudine este ca genomul nostru se schimba, probabil mai rapid ca oricind, dar unde ne va duce evolutia lui ramine un mister.

Sursa:evenimentul zilei

Manastirea Gura Motrului


Manastire de calugari
Adresa: Com. Butoiești, jud. Mehedinti
Acces: este situata pe soseaua Craiova - Drobeta Turnu Severin, la circa 60 km est de Drobeta-Tr. Severin, intersectia Gura Motrului - 3 km.
Ctitor: Harvart
Anul zidirii: 1521
Hramul: Cuvioasa Parascheva

Mănăstirea Gura Motrului: Istoric

Mânăstirea Gura Motrului, cu hramul Cuvioasa Paraschiva, se află în comuna Butoiești, la 62 km est de Tr. Severin și la 50 km vest de Craiova, așezată pe malul Motrului, la vărsarea acestuia în Jiu.
Tradiția zice că inițial a fost un schit atribuit Sfântului Nicodim de la Tismana. Oficial, s-a construit prin contribuția unui logofăt, al lui Neagoe Basarab, Harvat, care a fondat biserica în 1515
Actuala mânăstire a fost ctitorită în 1653 de Preda Brâncoveanu și pictată prin dania lui Constantin Brâncoveanu.
Mânăstirea este înconjurată de un zid cu porți ferecate, elemente de fortificație adăugând și Tudor Vladimirescu în anul 1821.

Alte refaceri au fost întreprinse în anii 1841-1853, grație lui Eufrosin Poteca, filosoful iluminist exilat aici în 1830. Sfințind locul prin prezența sa, mânăstirea a devenit un centru de învățătură și spiritualitate emulativă.
Se păstrează aici o colecție de icoane pe lemn, cărți vechi și obiecte de cult, multe provenind din donații ale domnitorilor.
Sursa:ortodox.ro
Foto:Wikimedia Commons


luni, 28 mai 2012

Cele 10 mari enigme ale planetei(Cate specii exista?)

Cite specii exista?
Formele de viata pe Pamint ramin in cea mai mare parte o necunoscuta, in pofida faptului ca, acum doua secole si jumatate, Carl Linnaeus a conceput un sistem de catalogare. Intre timp, oamenii de stiinta au descris si catalogat aproximativ 1,7 milioane de specii - numarul lor nu este cunoscut exact nici acum, mai ales pentru ca nu exista nici un sistem centralizat pentru inscrierea lor exacta. Toata lumea este de acord ca mai exista multe specii necunoscute, dar cite anume ar fi ramine la aprecierea oricui... Estimarile merg de la 5 milioane la 100 de milioane de specii.
Nu numaratoarea finala ar fi importanta in aceasta privinta, ci intelegerea fiecarui habitat personalizat. Si aici nu este vorba in principal de organismele superioare, ci de populatiile de bacterii si de virusi, care sint de departe cel mai putin cunoscute. Microbiologii estimeaza ca numarul speciilor de bacterii si de virusi il depaseste cu mult pe cel al tuturor organismelor superioare care au existat in intreaga istorie a Pamintului. Culmea e ca din regnul bacterial si din cel viral nu se cunoaste nici macar cam cit NU se cunoaste, dar specialistii apreciaza ca aceasta lacuna va fi solutionata cindva, in urmatorii 20 de ani.

Sursa:evenimentul zilei

Manastirea Govora

Manastire de maici                                                                                      
Adresa: Govora, com Mihaiesti, jud. Valcea                                                
Ctitor: Vlad Dracul                                                                                        
Anul zidirii: 1400                                                                                      
Hramul: Adormirea Maicii Domnului                                                       

Mănăstirea Govora: Istoric                                                                                  

A fost construita la sfarsitul secolului al XIV lea probabil de Vlad Dracul. A fost pustiita de boierul Albu Intre 1640-1655, tot ansamblul manastiresc a fost reparat de Matei Basarab. Apoi domnitorul Constantin Brancoveanu cel Sfant renoveaza si inzestreaza ansamblul monahal cu clopotnita si cladirile de pe latura stanga si de nord. Biserica are plan treflat semanand cu biserica manastirii Surpatele. Pictura a fost executata in anii 1711-1712 de zugravii apartinand Scolii de la Hurez. In timpul lui Matei Basarab,manastirea Govora, ajunge unul din focarele principale de cultura ale tarii.Aici a fost instalata tiparnita daruita de Petru Movila de la Kiev fiind tiparite: Psaltirea in 1637,si alte carti de cult in slavona precum si Pravila de la Govora,prima carte de legi in romaneste. Sursa:ortodox.ro

vineri, 25 mai 2012

Cele 10 mari enigme ale planetei(Cum a luat nastere viata)





Cum a luat nastere viata?
In 1953, un set de experimente care aveau sa faca istorie au demonstrat ca unele dintre “caramizile” chimice care dau nastere vietii, precum aminoacizii, se pot forma spontan in conditii atmosferice despre care se considera ca ar fi prevalat pe Pamintul primordial. Din aceasta idee s-a inspirat teoria potrivit careia oceanele au format “supa primordiala” din care ar fi aparut cumva viata pe Pamint. Dar aceasta teorie are o mare lacuna care nu reuseste sa explice un paradox si el primordial, ilustrat popular prin intrebarea: “Cine a fost mai intii - oul sau gaina?”. Una dintre teoriile existente inainteaza ipoteza potrivit careia primele genomuri ar fi fost alcatuite din ARN (acid ribonucleic). Precum ADN-ul (acidul dezoxiribonucleic), ARN este alcatuit dintr-un lant de acizi nucleici, dar din cauza proprietatilor sale chimice usor diferite, ARN-ul poate cataliza unele reactii fara sa aiba nevoie de proteine. Aceasta lume ARN autosuficienta este posibil sa fi fost suprimata de cea ADN in care traim.
O alta idee la moda ar fi aceea a “metabolismului initial”, in care reactiile chimice necesare pentru eliberarea energiei si sustinerea vietii apar inaintea moleculelor autoreplicante. Potrivit unei versiuni a acestui model, noua stare ar fi luat nastere in curentii maritimi profunzi, o data cu formarea de pirite din sulfat de fier si hidrogen sulfurat.
O teorie radical diferita - asa-zisa “a panspermiei” - sustine ca viata nu ar fi luat nastere pe Pamint, ci ar fi fost “importata” prin intermediul asteroizilor si/sau al cometelor. Experimentele au confirmat ca substantele chimice de baza necesare vietii exista in spatiu, precum si faptul ca microorganismele pot supravietui calatoriilor interplanetare. Dar indiferent de unde ar veni, asta nu explica felul sau locul in care a aparut prima forma de viata...

Sursa:evenimentul zilei

duminică, 20 mai 2012

Manastirea Ghighiu

Manastire de maici
Adresa: Ghighiu, com Barcanesti, jud. Prahova
Ctitor: Arsene de la Cernica
Anul zidirii: 1817
Hramul: Izvorul Tamaduirii

                                                        

Mănăstire Ghighiu-Istoric                                                                    

La mai puțin de cinci kilometri de Ploiești se află unul dintre cele mai cunoscute lăcașuri de cult din Prahova, Mânăstirea Ghighiu. Vatra monahală situată la Bărcănești este una dintre puținele care au ca hram "Izvorul Tămăduirii".Ridicată acum mai bine de patru secole, în mijlocul unei păduri care făcea parte din legendarii Codrii ai Vlasiei, mânăstirea atrage credincioși din toată țara. Două sunt motivele pentru care oamenii vin să se roage aici: icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, adusă tocmai din Siria și un faimos izvor tămăduitor. Actuala biserică a mânăstirii a fost zidită între anii 1858-1866 prin stăruințele stareților Eftimie și Antonie, susținute prin purtarea de grijă a mitropolitului Nifon, chiar pe temelia fostei bisericuțe de lemn. Fundația actualei biserici este pe blocuri masive de piatră, pe care s-au ridicat ziduri de cărămidă. Arhitectura bisericii amintește de stilul brâncovenesc: forma de treflă, o singură turlă pe naos și pridvor deschis în față. Pictura, exceptând scenele din turlă, este influiențată de școala italiană; autorul ei este pictorul Gheorghe Tătărescu. Biserica mânăstirii Ghighiu a avut de suferit multe stricăciuni, atât în timpul marelui cutremur din 1940, cât și în timpul bombardamentelor aliate asupra câmpurilor petroliere din Prahova, din 1944. Din aceste considerente, asupra mânăstirii s-a răsfrânt din belșug grija Patriarhului Justinian Marina care, după ce a transformat larva în mânăstire de maici, a trecut la restaurarea bisericii, între anii 1954-1958. În incinta mânăstirii găsim lucruri de preț în colecția de artă religioasă, între care, la loc de cinste este icoana Maicii Domnului cu pruncul - Icoana Făcătoare de minuni - o culme a artei sacre, venită din părțile creștinilor sirieni, din secolul al XVI-lea.                               
Sursa:ortodox.ro
Foto:Wikimedia Commons

sâmbătă, 5 mai 2012

Manastirea Galata

Manastire de maici                                                                                 
Adresa: Str Mănastirii nr. 4 Iași, jud. Iasi                                                      
Ctitor: Petru cel Schiop                                                                               
Anul zidirii: 1584                                                                                     
Hramul: Înălțarea Domnului                                                                   

Mănăstirea Galata: Istoric                                                                                

În prima sa domnie, 1574 - 1579, domnul Moldovei Petru Șchiopul, construiește o biserică la poalele dealului Galata, cunoscută ca "Galata din vale", "Galata de jos" sau "Galata de sub deal". Această biserică a căzut la terminarea zugrăvirii ei din cauza unei alunecări de teren. A rămas de la biserica "din vale" clopotul care poartă inscripția "7087 (1579) luna lui martie 25". Acesta are o formă frumoasă și este decorat în trei registre, al treilea având un desen cu capete de bour. Clopotul se păstrează și azi în curtea actualei mânăstiri "Galata din deal". "Galata din deal" a fost construită tot de Petru Șchiopul în a doua domnie în 1582, după lupta de la Bogdănești. S-a terminat și sfințit în anul 1584. Ctitoria a fost construită ca o cetate, fiind înconjurată de un zid puternic de piatră, care împreună cu turnul clopotniță, prin poziția sa strategică a asigurat un loc de refugiu pentru domn și familia sa. Pentru aceasta a construit și Casa Domnească. Totodată a fost construit corpul de chilii pentru adăpostirea călugarilor, stareția ca locuință pentru stareț, trapeza, bucătăria, arhondaricul pentru cazarea oaspeților. Încă de la început Petru Șchiopul a dăruit mânăstirii valoroase odoare, obiecte de cult, veșminte și a înzestrat-o cu sate și domenii. Primul egumen al mânăstirii a fost Anastasie, care apare iî hrisovul din 28 ianuarie 1588, prin care domnul Moldovei dă slobozenie mânăstirii Galata ca satul Vorovești să plătească 50 de aspri mânăstirii, scutind-o în schimb să mai lucreze pentru domnie. Se pare că Anastasie a participat la cununia, săvârșită în taină, a lui Petru Șchiopul, cu Irina Botezat, mama fiului său Ștefan, la 17 ianuarie 1591. Mai apare în documentele vremii egumenul Paisie, care după moartea lui Teofan, patriarhul Ierusalimului, a fost ales ca patriarh în locul acestuia. Ceremonia sfințirii lui s-a facut la 25 martie 1645 la mânăstirea Trei Ierarhi. Un alt egumen care s-a remarcat a fost Nectarie, care pe la 1735 s-a străduit să strângă bani din milă, pentru refacerea zidurilor înconjurătoare. Printre călugării renumiți ai Galatei a fost și Gherasim, croitor de veșminte preoțești, odăjdii și pictor de icoane. Locuința domnească unde domnul iși petrecea timpul liber sau în care se adăpostea familia domnească în timpul epidemiilor, al războaielor și răscoalelor, a fost mărită probabil în anii 1728 și 1733 de către Grigore al II-lea Matei Ghica. După 1735 au fost refăcute și zidurile din incintă, astăzi fiind fără turnurile de apărare. Incendiul din 19 octombrie 1762 a distrus iconostasul, mobilierul și obiectele de cult. Acestea au fost refăcute, iar domnitorul Grigore Caliman a dotat biserica cu cărți, veșminte și obiecte de cult care au dispărut cu timpul. La 23 iulie 1765, domnitorul Grigore Alexandru Ghica a poruncit egumenului Galatei să dărâme din temelie vechile case domnești aflate în stadiu avansat de degradare. În 1799 domnitorul Constantin Ipsilanti a construit la Galata curți cu două rânduri de case și palatul care servea ca loc de petrecere a verii pentru domnitor și boierii săi. Și ca să scurteze drumul spre palat a construit un pod de lemn peste Bahlui. Incendiul din anul 1814 a distrus iarași casele domnești, până în anul 1874 rămânând numai bucăți de zidarie. Palatul a fost refăcut de Ruxandra, sora lui Mihail Sturdza, adăugând și mai multe case mici, dar frumoase, în care a locuit până la sfârșitul vieții. În timpul revoluției de la 1821, generalul Alexandru Ipsilanti, conducătorul Eteriei, a avut o vreme cartierul general în mânăstirea Galata. O dată cu decăderea mânăstirii, palatul și clădirile ei, au fost folosite ca închisoare militară până în anul 1923. Decăderea, atât materială cât și a vieții călugărești, a început după anul 1618, când Radu Mihnea a închinat-o Sfântului Mormânt de la Ierusalim, egumenii și călugării fiind după această dată grecii, care la plecare cu luat cu ei manuscrise și odoare aducând-o în stare de sărăcie. Pentru slujirea în mânăstire și ținerea legăturii cu populația satelor, călugărul Macarie, cu prilejul unui sfat ținut în mânăstire, a propus episcopului ca singurul moldovean din mânăstire, dascălul Dimitrache, să fie hirotonit preot, cunoscând perfect slujbele bisericești. El a slujit împreună cu fiul său, până în 1800, când a decedat la vârsta de 80 ani. Toți preoții au aparținut aceleași familii (din tată în fiu), până în 1864, când Popa Gheorghe neavând un fiu, l-a lăsat urmaș pe ginerele lui, Popa Costache, care moare în 1893, la vârsta de 63 ani. A urmat părintele Constantin Găucă, acesta remarcându-se prin deosebita erudiție și grija pentru buna păstrare a mânăstirii și patrimoniului ei. Între anii 1914 și 1957 părintele Fabian Botnărescu (fratele poetului Samson Botnărescu) este străjerul bisericii mânăstirii Galata; sunt timpuri grele ale primului război mondial, ale cutremurului din 1940 și ale celui de al II-lea război mondial când biserica suferă mult, fiind în zona operațiunilor militare. Până în 1944 au avut loc prefaceri cu multe degradări ale fondului construit. După 1944, clădirile ce-au mai ramas în încinta mânăstirii au fost destinate ca locuințe. Între anii 1961 și 1971 s-au întreprins mari lucrări de renovare a construcției și restaurarea picturii. Marele cutremur de la 4 martie 1977 a pricinuit alte stricăciuni mânăstirii, fiind necesare noi lucrări de reparație. Din anul 1991 Galata își recapătă statutul de mânăstire cu obște de maici. Vasile Dumitrache "Mânăstirile și schiturile României pas cu pas" București - Nemira, 2002                                                                               
Sursa:ortodox.ro

Platoul Cornesti(Tg.Mures,Transylvania)

Platoul Cornesti(Tg.Mures,Transylvania)                                                                                                                
CAI DE ACCES: *Partea estica a orasului Tg.Mures la aproximativ 170 m deasupra acestuia                                                       
Platoul Cornesti reprezinta principala atractie a muresenilor datorita trenuletului Thomas care face un tur al platoului pana la Gradina Zoologica a doua din tara,ca intindere si varietate a speciilor:20 de ha.ce cuprind 500 de animale apartinand a 120 de specii.Platoul Cornesti se gaseste pe cea mai inalta cota a orasului la o altitudine de 448 m,deasupra nivelului marii,adica la aproximativ 170 m deasupra orasului.Aflat la o asemenea inaltime ,platoul ofera o priveliste deosebita,deschizand o panorama asupra intregului oras precum si asupra vaii raului Mures.Zona este amenajata atat pentru amuzamentul copiilor cat si al adultilor ,care se pot relaxa atat la terasa ,vizionand un film la Teatrul de vara ,cat si la un gratar in aer liber,intr-o zona delimitata special .Pentru cei mai aventurosi ,iarna,platoul dispune de o partie pentru sanii si colaci gonflabili ,iar vara,amatorii de adrenalina pot face drumetii pe jos sau cu bicicleta pe trasee special amenajate.                                    
05 mai 2012                                                                                                                                                             
Ada-Giulia Marginean