sâmbătă, 30 iunie 2012

Masivul de sare Turda(Transylvania)




Masivul de sare Turda (Transylvania)



*CAI DE ACCES:Pe DN1


Zacamantul de sare de la Turda s-a format cu18 milioane de ani in urma.Depozitul salifer sedimentar se intinde pe toata rama vestica a Deprehi timpuri ,inca din perioada ocupatiei romane,pana in 1932 ,cand a fost folosita ca adapost antiaerian de catre populatia orasului in cel de-al doilea razboi mondial .Salina este aztazi un loc extraordinar de petrecere a timpului liber .Amenajata recent salina impresioneaza si taie rasuflarea ,printr-un peisaj inedit .In salina se pot face plimbari pe coridoarele minei sau pe lacul amenajat la peste 90 de metri adancime.Salina poate fi vizitata pe parcursul intregului an.


30 iunie 2012
Ada-Giulia Marginean

Victor Lusting;infractorul care a reusit sa vanda turnul Eiffel de doua ori


Victor Lustig: infractorul care a reusit sa vanda turnul Eiffel, de doua ori

In 1925, infractorul pe nume Victor Lusting a reusit sa vanda turnul Eiffel, nu doar o data, ci de doua ori in decursul a doua luni. Franta, care doar ce isi revenea dupa Primul Razboi mondial, iar Parisul devenea un mediu propice infactorilor. Ideea inselatoriei, pe care avea sa o puna in practica Lusting, i-a venit in timp ce citea un articol intr-un ziar despre Turnul Eiffel ,pe atunci “in varsta” doar de 36 de ani, in care unii dintre oficialii orasului si cetatenii se plangeau despre costurile prea mari de intretinere a turnului. Cum era de asteptat, infractorul nostru, a vazut oportunitatea pentru inselatorie.
Lusting a inceput sa isi puna in practica planul si , falsificandu-si actele si documentele necesare, a invitat sase dealeri de fier vechi la unul dintre cele mai prestigioase hoteluri din Paris, pentru a discuta o eventuala afacere. Acolo, Lustig s-a prezentat ca fiind directorul adjunct al Ministerului Postelor si Telegrafelor. El spunand ca ii costa prea mult intretinerea turnului Eiffel si deja sunt si unele scandaluri pe tema acesta si ca s-a hotarat sa fie vandul la fiare vechi. A mai spus de asemenea, ca pana la luarea unei decizii si gasirea unui dealer pentru a fi vandut toata afacerea ar trebui tinuta secreta pentru a nu declansa eventuale proteste publice. Ideea in sine nu parea pe atunci, anul 1925, asa de neverosimila ca astazi. Turnul Eiffel a fost contruit in anul 1889 si nu a fost gandit pentru a ramane un monument permanent. Lusting, de asemenea a inchiriat o limuzina pentru a-si duce eventualii clienti intr-un tur de inspectie la Turnul Eiffel. Astfel acesta a putut chiar sa isi fac si o parere despre care dintre ei este mai entuziast si care este mai naiv. Pentru a grabi tot procesul, acesta a cerut ca pana a doua zi sa ii fie prezentate ofertele, dar stia deja ce oferta va accepta, pe cea a lui Andre Poisson. Poisson, cel mai naiv dintre toti si cel mai entuziast in acelasi timp, credea ca va intra astfel in cercurile marilor oameni de afaceri ai Parisului cu aceasta achizitie. Singura persoana care s-a indoit tot timpul despre legalitatea afacerii a fost sotia lui Poisson, neintelegand de ce totul trebuia facut in secret si cu atata repeziciune. Pentru a parea si mai credibila afacerea, Lusting a aranjat alta intalinre cu cei doi Poisson pentru a le face o marturisire. Ca director al Ministerului Postelor si Telegrafelor, nu castiga suficienti bani pentru a-si continua stilul de viata dinainte de investirea in functie si este nevoit acum sa gaseasca alte modalitati pentru a-si suplimenta venitul. Poisson a inteles imediat, avea de aface cu alt oficial guvernamental corupt care vrea mita, lucru cu care ere obisnuit dinainte si stia ca asa se fac “afacerile” cu statul.
Deci, Lusting nu numai ca a primit fondurile pentru Turnul Eiffel, dar a primit de asemenea si o mita substantiala. Dupa ce a pus mana pe bani, Lusting a luat in graba trenul spre Viena cu o valiza plina debani. Surprinzator, nu s-a intamplat nimic, Poisson fiind prea umilit nu a depus nici o plangere la politie.
O luna mai tarziu , Lusting s-a intors la Paris, a selectat iar sase dealeri de fier vechi si a incercat sa mai vanda o data Turnul Eiffel. De aceasta data, victima aleasa a mers la politie inainte ca Lusting sa incheie afacerea, dar chiar si asa Lusting nu a fost arestat reusind sa fuga.
Sursa:cerceteaza.com

joi, 7 iunie 2012

Manastirea Humor


Manastire de maici                                                                                     
Staret:                                                                                                        
Adresa: Manastirea Humorului, jud. Suceava                                                  
Acces:                                                                                                    
Ctitor: vornicul Oana                                                                                    
Anul zidirii: 1415                                                                                      
Hramul: Adormirea Maicii Domnului                                                                                                         

Mănăstirea Humor: Istoric                                                                     

Mânăstirea își are începutul în vremea lui Alexandru cel Bun, când, în anul 1415, marele vornic Oană ridică prima așezare mânăstirească, ascunsă între codri. Ștefan cel Mare a înzestrat biserica cu obiecte prețioase și manuscrise, dintre care se mai păstrează numai Tetravanghelul (1473). În anul 1527 mânăstirea a fost jefuită și distrusă de tătari. Ruinele acestei mânăstiri se pot vedea și astăzi la circa 300 m de actuala biserică. La 15 august 1530 jupân Toader Bubulog, mare logofăt, sluga credincioasă a lui Petru Rareș și soția sa Anastasia, au ridicat actuala biserică când era egumen chiar Paisie, după cum ne informează pisania. În 1535, o echipă de patru meșteri zugravi a executat decorarea marii biserici. Există indicii serioase că între aceștia se află zugravul de biserici (și curtean al măriei sale Petru, Voievodul Moldovei) Toma din Suceava. Lunga existență a mânăstirii a facut necesară renovarea în mai multe rânduri a bisericii în 1868, 1888, apoi în secolul al XX-lea în 1960 - 1961 și 1967 - 1970, restaurarea picturii fiind făcută în anii 1971 - 1972. Desființată îin 1786, funcționează ca biserică de mir până în 1990, când este reactivată ca mânăstire cu obște de călugărițe.
Sursa:ortodox.ro
Foto:Wikimedia Commons


Cele 10 mari enigme ale Terrei(Putem Impiedica imbatranirea?)


Putem impiedica imbatrinirea?
Despre imbatrinire si despre motivul care o determina se cunosc prea putine pentru a fi capabili de interventie. Conceptia majoritara este ca imbatrinirea ar fi cauzata de acumularea de vatamari celulare aleatorii, suspecti principali fiind radicalii liberi - produsele secundare toxice ale reactiilor chimice care elibereaza energia din hrana. O perspectiva alternativa asupra imbatrinirii este ca ea ar constitui o degenerare programata, evoluata din nevoia reducerii competitiei cu urmasii. Unii cercetatori cred ca au si identificat o gena - daf-2 - a carei supresie mareste dramatic speranta de viata. Ei au facut experimente numai pe cobai, insa tot mai multi specialisti devin atrasi de oportunitatea data de daf-2 in lupta contra batrinetii
.

Baile Sarate Turda(Transylvania)




Baile sarate Turda(Transylvania)

CAI DE ACCES

*Pe DN 1 in nordul municipiului Turda

Baile sarate aflate intr-o zona depresionara ,la o altitudine medie ,unde se imbina frumusetea peisajului cu calitatile medicale ale resurselor minerale.Proprietatile apei saline au fost recunoscute de catre romani,primele exploatari romane de la Turda fiind Baile Sarate.Se gasesc aici peste 15 lacuri antroposaline care au fost vechi exploatari romane sau medievale .Cele mai importante lacuri din zona Bailor Sarate ,formate pe vechi exploatari romane sau medievale de sare sunt:
-Lacul Roman (strandul) 0,37ha.
-Lacul Privighetorii/0,04ha.
-Lacul Csiky/0,60ha.(cel mai mare lac antropogen din Transilvania)
-Lacul Fara Fund/0,40ha.
-Lacul Vajas
-Lacul Mocirlos
-Lacul Batranescu
-Lacul Baltoaca
-Lacul Kimpel
-Lacul Macska
-Lacul Pisicii-singurul lac natural (pe carst salin/0,11ha.)folosit de Gradina Zoologica din apropiere.

In Turda se mai pot vizita:

1-Mormantul lui Mihai Viteazul
2-Castrul roman Potaissa-pe platoul Dealul Cetatii
3-Muzeul de Istorie
4-Biserica Reformata -Calvina
5-Biserica Reformata Fortificata
6-Biserica romano-catolica

07 iunie 2012

Ada-Giulia Marginean


miercuri, 6 iunie 2012

Cele 10 mari enigme ale Terrei(La ce serveste sexul?)


La ce serveste sexul?                                             

Dincolo de probabilele raspunsuri imediate gen “placere” sau “procreere”, stiinta incearca sa raspunda prin faptul ca reproducerea sexuata - comuna la 99,9% din speciile multicelulare - reprezinta cea mai buna cale de a transmite genele proprii, asigurind totodata suficienta variatie in generatia urmatoare. Dar acest argument are o lacuna fundamentala, adica risipa imediata si pe termen scurt implicata de reproducerea sexuala. In batalia zilnica pentru supravietuire, sexul constituie o strategie perdanta. Nu si pe termen lung, deoarece speciile asexuate nu supravietuiesc mai mult de citeva zeci de mii de ani, in absenta improspatarii genomului lor, care altfel dezvolta mutatii negative. Dar aceasta situatie in sine nu explica omniprezenta sexului. Selectiei naturale nu-i pasa ce se va intimpla in viitorul indepartat, peste mai multe generatii. Deci sexul ar trebui sa aduca avantaje din acest punct de vedere “aici si acum”. Cum o face, sau de ce, nu se cunoaste. Exista bineinteles numeroase teorii, majoritatea concentrate pe abilitatea sexului de a genera varietate. Pe de alta parte, poate ca o data aparut a devenit greu de anihilat din evolutie. Mai exista si ideea potrivit careia sexul ar fi atit de adinc inradacinat in “sistemul de operare al vietii” incit abandonarea lui este imposibila - un raspuns atractiv, dar care nu face decit sa transfere problema in alt domeniu, sintetizat de intrebarea: cum a aparut sexul si de ce?

Manastirea Horaita

Manastire de calugari                                                                             
Adresa: Com. Crăcăoani, jud. Neamt                                                             
Anul zidirii: 1725                                                                                    
Hramul: Botezul Domnului                                                                          

Mănăstirea Horaița: Istoric                                                                            

Se pare ca din toata constelatia de manastiri ale patriei, aceea de la Horaita este singura care sa fi primit hramul "Botezul Domnului". Numele ei a fost imprumutat de la culmile carpatine care o inconjoara si care fosneau inca mai demult de rugaciunile sihastrilor adaposturi mai intai sub injghebari de lemne si crengi iar mai apoi in schitul Horaicioara, prima asezare isihasta din zona. Viata de sfintenie a arhimandritului Irinarh Roset, ctitorul duhovnicesc al Horaitei, printre atatea alte vieti necunoscute dar inalte si pilduitoare, a ramas una dintre tintele idealurilor monahale pentru autohtoni. Inchinatorul sau simplul vizitator care s-a ostenit a face drumul prin raiul de padure de pana la Horaita, va fi rasplatit pe deplin de mareita acestei ctitorii purtand pecetea bisericilor ortodoxe specifice Asiei Mici, cu un loc aparte in evolutia athitecturii moldovenesti. Interiorul sfantului lacas este alcatuit dintr-o unica si impresionanta incapere in care lumina patrunde prin cele doua randuri adanci de ferestre suprapuse, aidoma unei iacantari poIicrome de irmoase, trezindu-te parca pentru o alta viata. Se implineau 40 de ani de la ctitoria din piatra a arhimandritului Ermoghen Buhus, cand la anul 1907 Horaita primeste vizita inopinata a savantului Nicolae Iorga; suparat si pe "halul" in care evreii, cu complicitatea Statului adusesera padurea din preajma, el va avea cuvinte sarcastice si pentru locatarii de atunci ai manastirii: "Staretul e un om cumsecade, care nu are insusi nimic de lucru si nu supara deci, nici pe ceilalti. Face cateva sticlute de melisa pe an, si cu aceasta si-a indeplinit chemarea pe pamant.”(1) Prin forma si proportiile-i specifice, prin pregnanta unui anumit tip de monumentalitate, prin limbajul plin de caldura interioara al recentelor si izbutitelor picturi, prin chemarea celor opt turle ale sale si a neobositelor slujbe si rugaciuni purificatoate, manstirea Horaita este in contextul arhitecturii moldovenesti, o etapa, iar in aceea a isihasmului sau, un loc bine definit. Constantin Tanasa 1. N. Iorga "Romania cum era pana la 1918" Ed. Minerva 1972, vol. II p. 132-134.  
Sursa:ortodox.ro  
Foto:Wikimedia Commons
                                                                                 

sâmbătă, 2 iunie 2012

Cele 10 mari enigme ale Terrei(Ce este constiinta?)



Ce este constiinta?
Constiinta este extrem de greu de definit stiintific pentru ca este pe de-a-ntregul subiectiva. Din acest motiv, studiul ei a apartinut multa vreme filozofiei si religiei. De curind au intrat in dezbatere si biologii, indeosebi neurobiologii. Unii dintre ei spera ca imaginea cerebrala si citirea electrica a semnalelor creierului vor dezvalui “corelatia neurala a constiintei”, si chiar se fac progrese in domeniu. Dar inca nu se cunoaste ce anume din activitatea cerebrala ne face sa fim constienti. Cu certitudine nu exista vreo zona a creierului activa cind sintem constienti si pasiva cind nu mai sintem. Chiar si in cazul in care acceptam (si nu toata lumea o face) ca ea ar izvori din creier, tot mai exista probleme.
De ce ar trebui ca o masa de neuroni sa simta ceva? Situatia a fost botezata “problema grea” a constiintei, unii oameni incercind s-o explice numind-o “proprietatea emergenta a retelelor neuronale active” - ceva ce se naste din interactiunea intre neuroni, dar care nu se gaseste in acestia. Lacuna a atras si alte teorii, mai ciudate, care propun stari cuantice capabile de a produce constiinta, explicatii matematice si altele asemenea. Unii cercetatori sustin ca n-ar fi vorba decit de o iluzie.
Sursa:evenimentul zilei

vineri, 1 iunie 2012

Schitul Horaicioara



Schit de calugari
Adresa: Com. Crăcăoani, jud. Neamt
Ctitor: Arhimandrit Chiriac
Anul zidirii: 1466
Hramul: Izvorul Tămăduirii

Schitul Horăicioara: Istoric




Schitul Horaicioara sau Horaita Veche ia fiinta in a doua jumatate a sec. al XV-lea (1466), dupa cum mentioneaza traditia orala consemnata in tinda bisericii. In anul 1480, Arhim. Chiriac, la porunca Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant, ridica, din lemn, prima biserica a acestui asezamant monahal, cu hramul "Buna Vestire". Astazi, locul Sfintei Mese a bisericii de la anul 1480 este marcat de o lespede din piatra, pusa in anul 1937 cu cheltuiala sotilor Epifanie si Aglaia Curcut din satul Metocul Balan, judetul Neamt. Schitul Horaicioara, aflat la 900 m altitudine, intr-un cadru natural, deosebit de pitoresc, apartine canonic si administrativ de Manastirea Horaita, infiintata cu trei secole mai tarziu. Biserica actuala a schitului a fost ridicata, din piatra, in anul 1968, de catre Arhim. Ermoghen Buhus, devenit staret al manastirii, si sfintita pe 20 octombrie de arhiereul Isaia, vicar al Episcopiei Romanului. De atunci si pana astazi, biserica si chiliile schitului au fost supuse mai multor lucrari de restaurare si renovare, prin grija egumenilor ce s-au succedat la conducerea schitului. In biserica se afla o icoana a Maicii Domnului, cunoscuta ca facatoare de minuni. Catapeteasma bisericii, in stil gotic si de dimensiuni reduse, a fost confectionata, probabil cu putin inainte de anul sfintirii bisericii (1868) In urma rugaciunilor insistente facute de monahii vietuitori acolo, majoritatea batrani, in timpul staretiei Arhim. Ermoghen (1837-1877), s-a petrecut o minune: Maica Domnului a facut sa izvorasca apa dintr-o stanca aflata cam la 50 m departare de biserica schitului. Acest izvor, singura sursa de apa din imprejurimi, a fost binecuvantat cu darul tamaduirii bolilor sufletesti si trupesti ale celor care veneau aici cu credinta. Renumele sau a impus alegerea ca al doilea hram al schitului praznicul "Izvorul Tamadiurii".
Sursa:ortodox.ro

Foto:Wikimedia Commons

Cele 10 mari enigme ale Terrei(Este inteligenta inevitabila?)

Este inteligenta inevitabila?
Inteligenta nu este altceva decit o forma de adaptare evolutiva. Ea constituie raspunsul evolutiei la imprevizibil. Si a aparut pentru ca este cea mai buna cale de a supravietui intr-o anumita nisa ecologica. Totusi, ramin multe intrebari fara raspuns. Spre exemplu, o data viata aparuta, duce ea inevitabil la aparitia inteligentei? La o adica, este o problema de cost. Unul fizic - la oameni, creierul consuma 20a din necesarul energetic, la doar 2a din masa corporala - si unul chiar evolutiv: animalele nou-nascute sint avantajate de instinctele automate care le fac sa fuga, in loc sa stea sa se gindeasca la o cale optima de scapare. Comportamentul unor animale poate denota o anumita inteligenta, prin flexibilitatea comportamentala de care dau dovada. Dar inteligenta noastra creativa este diferita din punct de vedere calitativ. Nu trebuie uitat insa ca acest tip de inteligenta genereaza el insusi imprevizibilitate prin comportamentul complex al exponentilor sai. Oamenii de stiinta nu stiu inca daca inteligenta creativa ar fi aparut oricum in istoria planetei, indiferent la care specie, sau a fost doar un accident fericit.

Sursa:evenimentul zilei