duminică, 9 septembrie 2012

Manastirea Rarau


Manastire de calugari                                                                                                                     
Adresa: Chiril, com. Crucea, jud. Suceava
Acces: Se poate ajunge prin Vatra Dornei sau pe Valea Bistriței Rutier: DN17B Vatra Dornei, spre sud-est, prin Ortoaia (9 km) - Rusca (3 km) - sat Chiril (11,5 km). Pentru pelerinii care nu vin cu mașina personală: Mergeți cu trenul până la Vatra Dornei și de la Autogară se ia autobuzul pe traseul Dorna Arini-Chiril și de la pod se urcă pe muntele Rarău (numai pe drumul asfaltat). După 4 kilometri se află o troiță (Cruce), de la care se merge pe drumul neasfaltat din dreapta 800 metri și se ajunge la Sfânta Mănăstire Rarău.
Ctitor: Petru Rares
Anul zidirii: 1538
Hramul: ADORMIREA MAICII DOMNULUI

Mănăstirea Rarău: Istoric

Potrivit tradiției, aici a fost o sihăstrie înființată de cuviosul Sisoe, spre sfârșitul secolului al XV-lea. Se mai spune că, după anul 1538, când Petru Rareș a fost schimbat de la domnie, soția sa, Elena, împreună cu copiii, s-au ascuns în Rarău, fiind ocrotiți de călugari. Drept mulțumire, voievodul le-a înălțat o biserică în locul celei vechi și astfel a luat ființă schitul Rarău, în fosta sihăstrie Dodu. Mânăstirea a fost desființată de austrieci în anul 1786. S-a reînființat după 1918, iar în 1959 a devenit schit. În anul 1990 a redevenit mânăstire.
În 17 septembrie 2000, P.S. Gherasim Putneanul a sfințit noua biserică a mânăstirii.

Minunea din munte

„Mână dumnezeiască a pictat icoana făcătoare de minuni, astfel încât, Maica Domnului te privește cu smerenie și dragoste dumnezeiască în orice loc te-ai afla în biserică. Din gura Maicii Domnului izvorăște mir“. O altă icoană, considerată făcătoare de minuni și adăpostită de Mănăstirea Rarău, este și cea a Sfântului Ioan Evanghelistul. Pelerinii sosiți la lăcașul sfânt de pe Rarău pot găsi adăpost în casele de oaspeți ale mănăstirii timp de 24 de ore și au privilegiul de a se mărturisi pe timpul nopții, după ce vor fi văzut minunățiile pe care Dumnezeu le-a pus pe acele meleaguri.
Iarba mult mai verde și mai grasă, aerul curat ce parcă îți taie respirația când te bucuri de susurul apei ce gonește pe Bistrița și ospitalitatea oamenilor din Bucovina sunt lucruri ce-ți rămân în suflet după o călătorie, chiar și de doar câteva zile. Pe aceste meleaguri, ale Dornelor, și oamenii sunt altfel. Și la Dorna a fost secetă, nu a plouat cât a trebuit, mierea nu a ieșit ca în alți ani, nici fâneața nu e tot atât de deasă, însă muntenii de pe Băda mulțumesc lui Dumnezeu pentru ce le-a dat și au speranța că vor trece cu bine iarna. „Cu ajutorul bunului Dumnezeu, vom trece cu bine. De foame nu vom muri…“. Și nu vor muri cu siguranță, atâta timp cât se află mai aproape de cer, printre plantele miraculoase ce tratează boli și lăcașurile sfinte ridicate prin truda înaintașilor.
Sunt multe astfel de locuri sfinte care merită vizitate. Pentru pentru liniștea locurilor și posibilitatea mărturisirii la ceas de seară, pentru slujbe și icoane, merită ca orice călător ajuns pe meleguri bucovinene să îndrăznească să devină pelerin și să urce până la Mănăstirea Rarău.

Din vremea lui Petru Rareș

Ctitorie a domnitorului Petru Rareș, Mănăstirea Rarău poate deveni adăpost și loc de rugăciune pentru orice drumeț care se încumetă să străbată piscurile din zona Dornelor. Pe drumuri de munte, după ce am lăsat în urmă drumul asfaltat de la Chiril , mă minunez de frumusețile ce taie răsuflarea și fac, pentru o clipă, timpul să stea în loc. Se vede treaba că Dumnezeu a rânduit ca o sfântă mănăstire să fie înălțată pe locuri mirifice, aproape, deopotrivă, de cer și pământ. Aici, doar cu smerenie și dragoste de Dumnezeu poți viețui. Aproape de cota 1.400 se înalță două biserici. Cea veche datează din vremea când la cârma Moldovei se afla bravul Petru Rareș. Mai este o biserică, mai nouă, care a fost sfințită în anul 2000.
Drumeții ce se abat pe la Mănăstirea Rarău în drumul lor spre Pietrele Doamnei sau miile de credincioși care urcă special la lăcașul sfânt, în căutarea liniștii sufletești, pleacă acasă cu speranța în suflet că problemele le vor fi rezolvate, după ruga aprinsă în fața icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului, adăpostită în biserica veche a mănăstirii. „Din gura Maicii Domnului izvorăște mir“, aflăm de la cineva. În afară de asta, icoana impresionează și prin modalitatea în care a fost pictată, căci privirea Maicii Domnului te urmează în orice colț al sfântului lăcaș te-ai afla. Fecioara privește cu blândețe maternă și dragoste dumnezeiască spre fiecare dintre cei care trec pragul sfântului lăcaș.

Sute de credincioși urcă zilnic la Mănăstirea Rarău

„Sute de credincioși ne calcă pragul, chiar și în zi când nu este sărbătoare, și ne bucură faptul că cei care vin aici își găsesc liniștea sufletească. Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, precum și aceea a Sfântului Apostul și Evanghelist Ioan, dăruiesc, după credință, fiecăruia“, aflăm de la părintele protosinghel Veniamin Băican, stareț al Mănăstirii Rarău de peste 25 de ani.
Icoana Sfântului Ioan Evanghelistul se află în biserica nouă a mănăstirii. De altfel, Sfântul Ioan este și patronul paraclisului.
Mănăstire de călugări încă din anul 1800, la Rarău se ostenesc întru slava Domnului, alături de părintele Veniamin, alți 20 de călugări. Chiliile și casa de oaspeți din curtea mănăstirii pot găzdui într-o noapte 150 de pelerini. Afară de cazare și masă, credincioșii care hotărăsc să poposească la Rarău au și posibilitatea ca, fie zi sau noapte, să se spovedească, beneficiind de sfaturile părinților duhovnici care se nevoiesc în mănăstirea de pe munte.

Din Chiril, la Mănăstirea Rarău

La Mănăstirea Rarău se poate ajunge din Piatra Neamț sau Târgu Neamț, trecând prin Poiana Teiului, Broșteni și ajungând în satul Chiril. De la podul peste pârâul Chiril se urcă pe muntele Rarău pe un drum asfaltat aproape 4 kilometri , după care, din dreptul unei troițe, se merge la pas, pe un drum neasfaltat (vara, pe timp însorit, se poate ajunge cu mașina până la mănăstire), alți 800 de metri.
O altă cale de acces este prin Vatra Dornei. De la autogara orașului se poate lua autobuzul Dorna Arini - Chiril, după care drumul trebuie străbătut pe jos. Un alt traseu, mult mai anevoios, este cel din Câmpulung Est, peste vârful Rarăului. Acesta este însă închis iarna, fiind greu accesibil chiar și pe timp însorit.

Sursa:ortodox.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu