luni, 19 noiembrie 2012

Manastirea Turnu

Manastire de calugari
Staret:
Adresa: Turnu, jud. Valcea
Ctitor: Varlaam, mitropolitul Tarii Romanesti
Anul zidirii: 1676
Hramul: Intrarea in Biserica a Maicii Domnului, Schimbarea la Fata

Mănăstirea Turnu: Istoric

Manastirea Turnu este una dintre vetrele monahale de mare spiritualitate crestina din Eparhia Ramniclui, asezata intr-un loc retras pe malul stang al Oltului, sub muntele Cozia, la 2 km de ctitoria voievodului Mircea cel Batran, Manastirea Cozia. Accesul catre ea a fost deosebit de greu timp de secole. Din partea sudica se ajungea cu trasura de la Jiblea, iar de la Cozia, cu barca peste Olt, apoi pe jos de-a lungul raului spre nord, singura legatura o formau potecile ce urcau culmea muntelui si coborau in satele Lovistei. Chiar si marele geograf George Lahovari mentiona, in secolul al XIX-lea , ca numai "piciorul si calul pot patrunde acolo".
Astazi, posibilitatile de a ajunge aici sunt multiple si comode, cei ce doresc o plimbare pe jos , merg din statiunea Caciulata peste digul ce uneste cele doua maluri ale raului, altii cu trenul, ce opreste in statia din apropiere , sau cu masina, pana in curtea Sfantului Lacas.
Denumirea Manastirii vine de la un turn masiv, de pe stanca numita "Piscul lui Teofil", construit in secolul al II-lea de legiunile romane din Castrul Arutela ale carui ruine se mai vad in Poiana Bivolari, mai jos de actuala hidrocentrala. La inceput i s-a zis "Schitul de dupa turn", apoi "Schitul Turnu" , iar in cele din urma "Manastirea Turnu".
Istoria ne relateaza ca prin veacurile al XV-lea si al XVI-lea s-au retras aici cativa calugari de la Manastirea Cozia, traind la inceput intr-o desavarsita saracie, adapostiti in colibe si in case de lemn. Dintre sihastrii retrasi aici cei mai renumiti au fost pustnicii Daniil si Misail, ale caror chilii ( sapate in staca ) se vad si astazi. Pe la jumatatea secolului al XVI-lea, adunandu-se mai multi sihastrii, ieroschimonahul Misail a ridicat aici o mica biserica de lemn cu hramul"Intrarea in biserica a Maicii Domnului", intemeind astfel "Schitul Turnu".
In anul 1676, dup ce egumenul cozian Varlaam a fost promovat episcop al Ramnicului, acorda o grija deosebita pustinicilor de la Turnu; ajungand apoi mitropolit al Tarii Romanesti, construieste o bisericuta din piatra si caramida pe vechea temelie, a bisericii de lemn, asezand sub ea moastele cuviosilor Daniil si Misail. De atunci, ea fiind o asezara monahala cu viata de obste statornica sub obladuirea Manastirii Cozia. Intre anii 1891-1896 s-a construit calea ferata Ramnicu-Valcea, Raul Vadului, iar in anul 1902 a fost racordata cu legatura la Sibiu; in preajma schitului amenajandu-se o statie CFR, legata de soseaua Calimanesti-Sibiu printr-un pod plutitor peste Olt, deschizand noi perspective fata de lumea exterioara. Datorita acestor avantaje, episcopul Gherasim Timus al Argesului decide construirea unei resedinte de vara la Turnu intre anii 1893-1901; ea va consta dintr-o cladire cu dubla functionalitate; o Biserica spatioasa, trapeza si camere de locuit. Biserica a fost construita la etaj cu hramul “ Schimbarea la fata “ ( 6 August ), devenit hramul principal al manastirii. Planurile acestui edificiu au fost intocmite de arhitectul Anton Grigorievici Lapinski, un polonez stabilit in tara noastra, fapt pentru care acest corp de case a fost executat intr-un chip cu totul strain de stilul bisericii romanesti. Tot el a pictat biserica intr-un stil modern. La 28 octombrie 1901 , cu ocazia sfintirii noilor edificii, Schitul Turnu este ridicat la rangul de manstire canonica.
O catastrofa de neinchipuit pune insa capat acestui avant nemai intalnit la Turnu: un incendiu izbucnit dintr-o soba de la arhondaric, in noaptea de 6-7 februarie 1932 distruge intr-o singura ora, 5 corpuri de case cu 26 camere, 2 soproane, trapeza veche, clopotnita, turla de la biserica mica, tampla cu toate icoanele si candelele, iar pictura interioara o degradeaza impreuna cu tencuiala; luase foc si casa noua, dar printr-un efort deosebit este localizat si stins. Prin straduinta episcopului Nichita Duma si daniile credinciosilor s-au refacut biserica, clopotnita si doua case. Pictura s-a realizat in fresca de catre pictorul Belizarie, intreaga lucrare fiind terminata in 1935-1936, staret fiind ieromonahul Calist Barbu. Ca urmare a decretului 410/1959, manastirea a fost desfiintata in 1961 si transformata in casa de odihna pentru personalul Episcopiei Ramnicului si Argesului. Aceasta situatie absurda a durat pana in anul 1975 cand a fost numit ca superior, ieromonahul Teoctist Dobrin ( 1975-1990 ), iar Casa de odihna a fost evacuata si Turnu devine schit in subordinea Coziei. Cuvios, bland si harnic, egumenul reuseste, mai ales din anul 1982, sa adune in jurul sau un grup de tineri, incepand aici o noua viata monahala, cu slujbe zilnice, dupa randuiala manastireasca. Tot in acel an, s-a amenajat primul drum de acces, prin construirea podului de peste Olt, la Lotrisor. Cea mai mare realizare a sa consta in readucerea Schitului la statut de Manastire, eveniment petrecut in anul 1988. Pentru meritele sale, atat duhovnicesti, cat si gospodaresti, episcopul l-a distins cu rangul de protosinghel.
Dupa retragerea staretului Teoctist, in 1990 a fost numit monahul Ioanichie Trifa hirotonit ieromonah in 1992 care conduce destinele Manastirii si in prezent. Originar din judetul Alba, devotat vietii monahale si bun gospodar, s-a impus printr-o serie de realizari, ca restaurarea cladirilor si constrirea uniu gater, precum si prin procurarea masinilor de tamplarie, a utilajelor agricole si a numeroase autovehicule, care contribuie la prosperitatea economica a asezamantului.
Dupa incendiul din 1932 , sfantul lacas a beneficiat de o restaurare solida, asa cum arata in prezent. Deteriorarile suferite la cutremurele din anii 1977, 1986 si 1990, au impus restaurarea constructiei; atunci s-au refacut acoperisul, aducandu-l mai aproape de arhitectura romaneasca, mai ales ca tipul original, precum si pictura lui Lapinski, au constituit permanent motive de critica din partea specialistilor. Trapeza de la parter s-a amenajat intr-o biserica spatioasa pentru multimea credinciosilor care frecventeaza manastirea, cu hramul "Izvorul Tamaduirii".
O atractie deosebita pentru vizitatori sunt Chiliile sapate in piatra, considerate ca spatii unde au locuit primii pustnici turnieri.
In prezent la Manastirea Turnu vietuiesc peste 25 de monahi si frati, in munca si rugaciune. Prin viata de obste exemplara si slujbe bisericesti, savarsite cu evlavie si smerenie, au reusit sa ridice prestigiul acestui asezamant calugaresc la nivelul celor mai renumite din tara, unde pelerinii afla mangaiere sufleteasca, ori de cate ori poposesc in acest loc binecuvantat de Dumnezeu si ocrotit de Maica Domnului.
Gelu Grecu 2.12.2007
La 6 km nord de Călimănești, pe malul stâng al Oltului, la poalele Munților Cozia, se află un așezământ al cărui nume a fost dat după o fortificație antică, ridicată de romani în apropiere: Mănăstirea Turnu. Începuturile așezământului sunt legate de călugări cozieni, care pe la anii 1590-1600, au trecut Oltul pentru a trăi în chiliile pe care și le-au săpat în stânca muntelui. Mai târziu, a fost ridicată o bisericuță de lemn, înlocuită în anul 1676 cu o alta de zid, prin strădaniile lui P.S.Varlaam, episcop al Râmnicului și mitropolit al Þării Românești, ctitor și al schiturilor Trivalea și Fedeleșoiu. Mănăstirea Turnu va cunoaște o dezvoltare deosebită la sfârșitul secolului al XIX-lea, când episcopul Gherasim Timuș a ridicat biserica mare, între anii 1897-1901, alături de chilii și anexe gospodărești. În urma unui incendiu puternic în anul 1932, biserica veche a suferit distrugeri, fiind refăcută un an mai târziu, pentru ca în anii 1935-1938 întreg așezământul să fie reparat și extins. De amintit și faptul că, până în anul 1949, la Turnu a funcționat și o școală de cântăreți bisericești, deservind întreaga eparhie a Râmnicului. Așezământul monahal a cunoscut ultimele restaurări și extinderi după anul 1990, modificându-se aspectul arhitectural al bisericii mari și extinzându-se anexele mănăstirești.
Biserica Intrarea în biserică a Maicii Domnului, numită și biserica veche sau biserica mică, este de dimensiuni modeste și are un plan de navă. Dispune de trei încăperi de cult și este încununată de o singură turlă, cu o bază pătrată. Păstrează pisania originală din anul 1676, care menționează că:,,s-au rădicat și s-au înălțat acest sfânt lăcaș ... cu nevoința și cu toată cheltuiala părintelui chir Varlaam, mitropolitul Þărâi Rumânești”. Pictura interiorului a fost refăcută în perioada interbelică de către Dimitrie Belizarie, în stilul frescă.
Biserica Schimbarea la față, care domină prin monumentalitate întreg așezământul, are un plan pătrat și surprindea prin cele patru turle mici de la colțuri, în mijlocul acoperișului aflându-se o a cincea turlă.Cu ocazia ultimelor lucrări, acoperișul a fost modificat, astfel încât biserica are doar o singură turlă. Alipită bisericii mari este o clădire aproape egală ca dimensiuni, etajată și adăpostind locuințele monahale. La apus de biserica veche se află turnul clopotniță, care permite accesul în incintă, prin portalul de la partea sa inferioară. Turnul este alipit de o frumoasă clădire ridicată în stilul tradițional vâlcean, clădire adăpostind de asemenea locuințe monahale. În dreptul bisericii mici, cele două chilii rupestre, săpate în urmă cu secole de pustnicii cozieni, constituie elementul cel mai vechi și mai interesant al așezământului. La chilii se urcă pe câteva trepte, săpate și ele în stâncă; interiorul încăperilor păstrează câte o placă mare de piatră, servind drept pat celor care au slujit acolo lui Dumnezeu.
Între cele două biserici se află micul cimitir al mănăstirii, între personalitățile care odihnesc acolo aflându-se și episcopul Gherasim Timuș. În curtea mănăstirii se află și o cișmea amintind de cea de la Cozia, realizată prin eforturile P.C.Ambrozie, stareț al mănăstirii, în anul 1911.
Valoarea istorică, arhitecturală și religioasă a așezământului de la Turnu este completată în mod deosebit de cadrul natural în care se află. Oltul curge în imediata vecinătate, Munții Coziei domină o parte, iar Munții Căpățânii cealaltă parte, peisajul fiind impresionant. Alte splendide așezăminte monahale din vecinătatea Turnului, precum Cozia, Stânișoara și Ostrovul Călimăneștilor, invită și ele la pelerinaj.
ȘTEFAN GRIGORESCU
Sursa:ortodox.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu