duminică, 18 august 2013

Atletii lui Hristos


Atletii lui Hristos

In 1974, dupa ce a citit intaia epistola a Sfantului Apostol Pavel catre Corinteni (I Corinteni, 9:24), pilotul brazilian de Formula I, Alex Dias Ribeiro, membru al Bisericii Baptiste, a inceput sa predice cuvantul lui Dumnezeu in cadrul competitiilor de gen. In acest sens, si-a luat drept logo mesajul “Iisus Mantuieste”, pe care il afisa pe masina sa dar si pe echipament. A infiintat, impreuna cu fotbalistul, Joao Leite, noua miscare religioasa Atletii lui Hristos, in 1981. Alex Dias Ribeiro a devenit astfel lider religios si pastor al "Atletilor lui Hristos " in cadrul diferitelor competitii sportive nationale si internationale (Jocurile Olimpice, Campionatul Mondial de Fotbal, campionatele de Formula I).
MIscarea s-a raspandit aproape in randul tuturor sporturilor (atletism, box, baschet, tenis) avand drept membri sportivi cunoscuti precum Carl Lewis/Holyfield/Foreman, Ayrton Senna/Ary Vattanen, David Robinson, Michael Chan.
Miscarea Atletii lui Hristos a avut dintotdeauna un mai mare impact asupra lumii fotbalului decat in orice alta ramura sportiva. Fotbalul are un limbaj comun ce depaseste barierele rasiale, etnice, sociale si religioase. Aceasta noua miscare religioasa este prezenta in peste cincizeci de tari, avand comunitatile cele mai importante in Portugalia, Japonia, Italia si Spania. Daca luam in considerare toate sporturile, in prezent sunt peste 65 000 de "Atleti ai lui Hristos” in intreaga lume.
Raspandirea acestei miscari religioase a devenit evidenta la Cupa Mondiala din 1994, in Los Angeles, cand un mare numar al adeptilor sai, membri ai lotului national al Braziliei (Muller, Taffarrel, Jorginho, Mazinho, Zinho, Paulo Sérgio ) au profitat de notorietatea acestui eveniment sportiv (urmarit de peste doua miliarde de telespectatori) pentru a raspandi mesajul evanghelic. La sfarsitul meciului au facut un cerc impreuna cu restul jucatorilor pentru a multumi lui Dumnezeu pentru cea de-a patra victorie in cadrul Campionatului Mondial. La Cupa Mondiala din 2002, care a avut loc in Japonia si Coreea de Sud, acelasi ritual a fost repetat.
Principalele obiective ale acestei noi miscari religioase sunt: sa-L propovaduiasca pe Hristos in randul sportivilor din cadrul oricarei ramuri; sa incurajeze si sa creeze conditii membrilor acestei iscari pentru a-si putea evangheliza colegii; sa coopereze cu Bisericle, Misiunile si organizatiile protestante; sa ajute la crearea si implementarea sporturilor si activitatilor de agrement in cadrul comunitatilor locale; sa incurajeze onestitatea si integritatea in practicarea oricarui sport; sa activeze ca misionari facand in intrega lume cunoscut mesajul mantuirii si sa recruteze alti sportivi precum si suporteri ai lor in cadrul miscarii.
Miscarea Atletii lui Hristos nu este in sens strict o religie si nici secta. Nu este nici macar o noua Biserica. Este mai degraba o miscare evanghelica, ce aduce impreuna suporteri din cadrul diferitelor biserici protestante, in principal din cadrul Bisericii Baptiste. Mai mult decat atat, integrati fiind in miscarea neo-evanghelica, unii Atleti ai lui Hristos si-au intemeiat propria biserica, precum in cazul lui Muller, un jucator din cadrul echipei nationale de fotbal a Braziliei, care a devenit pastor al Bisericii Penticostale Oportas Albertas, punand bazele "Bisericii Penticostale a lui Dumnezeu” in Brazilia.
Pe scurt, scopul principal al miscarii Atletii lui Hristos este sa propovaduiasca mesajul lui Hristos in randul tuturor celor care practica sportul, indiferent la ce nivel, profesionist sau amator.

Radu Alexandru

sursa:http://www.crestinortodox.ro/secte-culte/atletii-hristos-122231.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu