Iata 8 versiuni ale raiului, in acceptiunea mai multor mitologii si religii din lume, informatii oferite de Listverse.
Gan Eden - Iudaism
Ebraicul Gan Eden se traduce prin "Gradina Edenului" si reprezinta destinatia finala in iudaism, acolo unde ajung sufletele celor drepti. Deseori, acest loc este descris ca fiind de 60 de ori mai bun si mai frumos decat tot ceea ce experimentam noi pe Pamant.
La polul opus se afla Gehanna, un fel de purgatoriu evreiesc, unde pacatosii se duc pentru a-si spala pacatele. Se spune ca perioada medie petrecuta aici este undeva la 12 luni, insa cei cu greseli prea mari nu trec niciodata de aceasta etapa.
Tlalocan, Mitologia Azteca
Aztecii cred ca, dupa moarte, sufletele tuturor oamenilor, pacatosi sau mai putin pacatosi, ajung intr-un loc numit Mictlan. Totusi, exista si exceptii atunci cand sunt intrunite anumite conditii.
In mitologia azteca se crede ca persoanele cu malformatii fizice si cei care au murit din cauza ploii, a fulgerului, a unor boli de piele sau au fost sacrificati pentru zeitati trec intr-un taram patronat de zeul ploii, Tlaloc, cel care da si numele raiului aztec.
Tlaloc este deseori prezentat ca un loc linistit, plin de flori si unde se danseaza. Sufletele celor care ajung aici se reincarneaza frecvent, osciland permanent intre cele doua taramuri.
Campiile Aaru, Mitologia Egipteana
In mitologia egipteana, Campiile Aaru sunt descrise deseori ca un rai pamantesc, insa cu mult mai multe beneficii, in special pentru barbati. Numit si "Campiile ofrandelor", acest paradis este incadrat de 15-21 de porti ce permit accesul sufletelor persoanelor "drepte".
Odata ajuns aici, se spune ca sufletul salasluieste pe un taram al linistii eterne, dar si al desfatarii carnale: recoltele si berea sunt din belsug, iar barbatii isi pot lua mai multe sotii si concubine. Din pacate, nicio scriere nu precizeaza cu ce se aleg femeile care ajung in Campiile Aaru.
Vaikuntha, Hinduism
Un alt simbol al desfatarii fizice, Vaikuntha reprezinta destinatia finala in Hinduism, locul in care sufletele ajung dupa ce au atins "moksha" sau salvarea. Cea mai inalta treapta a paradisurilor din Hinduism, Vaikuntha, este patronata de Vishnu, zeul suprem al acestei religii.
Toti cei din Vaikuntha sunt frumosi si tineri, mai ales femeile, comparate deseori cu Lakshimi, zeita hindusa a bogatiei. Cei primiti aici pot zbura in avioane facute din smarald sau aur sau se pot plimba in voie in paduri ai caror copaci pot implini orice dorinta. Din nou, barbatii sunt privilegiati pentru ca isi pot lua cate sotii si concubine doresc.
Tir Na Nog - Mitologia Irlandeza
Potrivit credintelor irlandezilor, Tir Na Nog este o insula indepartata din Oceanul Atlantic, patria fericirii si a tineretii eterne. In mod normal, muritorii nu au acces aici, dar cei invitati de zanele de pe Tir Na Nog sau cei care trec printr-o judecata severa ajung sa locuiasca pe insula de unde nu lipseste nimic.
Un astfel de muritor norocos a fost si Oisis, despre care se spune ca ar fi fost cel mai mare poet din istoria Irlandei. Barbatul ar fi calatorit acolo cu Niamh Chinn Oir, fiica regelui din insula, si ar fi trait 300 de ani, resimtiti de el in durata unui singur an. Pana la urma, lui Oisin i s-a facut dor de casa, a plecat, dar a murit atunci cand s-a intors in Irlanda.
Lumea de dincolo, Mitologia Celtica
Spre deosebire de celelalte descrieri ale raiului, Lumea de dincolo, in versiunea celtica, se afla de fapt pe Pamant, undeva in Oceanul Atlantic. Uneori, "The Underworld" este reprezentata de o insula sau un lant de insule, alteori aceasta lume se afla de fapt sub ocean.
O imagine idealizata a Pamantului in oglinda, in Lumea de dincolo nu exista batranete, foamete, razboi sau orice alt rau. Se spune ca multe zeitati din mitologia celtica locuiesc aici si ca exista si muritori care au avut ocazia sa treaca prin aceasta lume de "dincolo".
Campiile Elizee, Mitologia Greaca
Campiile Elizee sau Insulele Binecuvantate, asa cum mai sunt cunoscute, reprezinta un taram special. Homer a descris acest loc ca pe o intruchipare a perfectiunii, fara munca, certuri sau alte probleme. Hesiod scria ca "fructul dulce ca mierea" creste aici de trei ori pe an, hranindu-i pe toti cei binecuvantati.
Mai tarziu, scriitorii greci au identificat insulele din estul Marii Egee sau pe cele din Oceanul Atlantic ca o posibila locatie reala a acestui paradis grecesc. Cand conceptul de reincarnare a inceput sa capete popularitate, Campiile Elizee au fost impartite pe niveluri. Fiecare suflet trebuia sa obtina de patru ori accesul de intrare aici, inainte de a se bucura permanent de toate frumusetile "Insulelor Binecuvantate".
Raiul, Crestinism
Versiunea crestinismului asupra raiului este deja binecunoscuta. Atribute ca lipsa tristetii, a razboiului si a pacatului sunt puncte comune cu celelalte versiuni, dar exista si cateva diferente notabile. Astfel, raiul descris in crestinism nu este un loc fizic. Ba mai mult, in Biblie se precizeaza ca acest loc va fi creat de-abia dupa Armaghedon sau Sfarsitul Lumii. Pana atunci, mortii asteapta intr-un fel de spatiu intermediar, fara a resimti trecerea timpului.
Sursa:http://cultural.bzi.ro/cum-este-raiul-prezentat-in-diferite-religii-sau-mitologii-5019
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu