sâmbătă, 9 noiembrie 2013

Sai Baba, gurul indian care se credea Dumnezeu! Dar multi cred ca n-a fost decat un simplu magician si sarlatan…


Sai Baba este un guru indian care a creat o secta religioasa, in care divinitatea proslavita este chiar persoana sa. Baba se pretinde a fi incarnarea altor lideri religiosi, si chiar a lui Iisus Cristos, considerandu-se un unificator si implinitor al marilor religii ale lumii. Aceasta identitate fulminanta a fost construita treptat, pe masura ce admiratia si numarul de adepti a crescut.
La varsta de 14 ani (1940), Baba a avut o ciudata experienta care i-a schimbat complet personalitatea. Comportamentul dobandit in urma acelei experiente i-a determinat pe parintii sai sa incerce un tratament specific utilizat in cazul celor posedati de demoni, tratament la care au renuntat datorita cruzimii pe care o implica. In scurt timp, Baba a inceput sa faca minuni, materializand bomboane si flori. Totodata a inceput sa se considere a fi reincarnarea spiritului lui Sai Baba din Shirdi – un alt mistic indian proslavit ca Dumnezeu- decedat cu 8 ani inainte de a se naste el.
In 1966, Baba a instituit un mare ashram alaturi de un spital si un centru de studii vedice. Cartile scrise de discipolii sai l-au facut cunoscut in lumea intreaga. Ceea ce l-a facut pe Sai Baba celebru si venerat, sunt, fara indoiala, minunile sale: materializari de obiecte, vindecari, citirea gandurilor de la distanta, clarviziune, etc. Materializarile, ce constau in talismane, crucifixuri, ceasuri, flori, carti, fotografii, sunt realizate conform nevoilor audientei, pentru ca aceasta sa devina o jucarie credula in mainile maestrului.
Grandomania acestui guru, deriva chiar si din numele pe care si l-a asumat. Sai inseamna “mama divina”, iar Baba “tata divin”. Impreuna, cele doua cuvinte reprezinta o pretentie de autoritate asupra tuturor lucrurilor, conform afirmatiilor proprii de a fi incarnarea lui Shiva si Sakti. Iata, in continuare, cateva citate relevante din filosofia lui Baba, care arunca o lumina edificatoare asupra naturii identitatii sale:
“Eu sunt Dumnezeu. Puterea mea este divina si nu are limite. Nu exista vreo forta naturala sau supranaturala care ma poate opri (pe mine sau misiunea mea). Misiunea mea este sa previn intamplarea acestor lucruri (a holocaustului nuclear) prin restabilirea dharmei si a legii spirituale a lui Dumnezeu. Sa restabilesc un Dumnezeu, o religie, o limba care sa imbrace intreaga umanitate. “
Aceste declaratii sunt mai degraba infricosatoare decat admirabile, prin pretentia lor de grandoare. Teologia lui Baba are ca valoare fundamentala pe Brahman, cel fara atribute, si pe sine insusi, ca intruchipare personala a acestuia. Toti oamenii sunt de natura divina; deosebirea consta in faptul ca el si-a realizat propria divinitate, pe cand ceilalti nu, datorita persistentei in iluzia lumii materiale. Ajutorul pentru fiecare individ care doreste sa-si realizeze propria divinitate, vine tot de la Baba, prin grija si mila sa. Datoria omului este sa se dedice meditatiei asupra unor mantre si imagini, ce pot fi ale lui Krisna, Rama, Isus, sau cel mai indicat – poze cu chipul lui Baba. El afirma: “Adevarul meu e inexplicabil, impenetrabil. Eu sunt deasupra oricarei posibilitati de investigatie. Nu este nimic ce eu nu pot vedea, nu este nici un loc caruia eu sa nu-i stiu calea de acces, nicio problema pe care sa n-o pot rezolva. Suficienta mea este neconditionata. Eu sint totalitatea.”
Asemenea consideratii ne duc la esenta invataturilor lui Baba, iar esenta este declaratia surprinzatoare ca el este Dumnezeu, ca noi suntem deasemenea Dumnezeu si ca singura diferenta intre el si noi este constienta faptului ca el este Dumnezeu si traieste deplin conform acestui adevar, pe cand noi sintem inconstienti de aceeasi realitate.
La discursul oferit cu ocazia aniversarii zilei sale de nastere, pe 23.11.1983, Baba a indicat discipolilor sai un drum cu 5 etape pentru a-si realiza suprema stare de Constiinta (divinitatea). Cele 5 formule, care trebuie repetate necontenit, sunt:
- “Eu sunt Dumnezeu, Eu nu sunt diferit de Dumnezeu.” Formula trebuie repetata mereu si tinuta minte permanent.
- “Eu sunt Supremul Absolut indivizibil.”
- “Eu sunt Satcitananda.”
- “Ingrijorarile si anxietatea nu pot niciodata sa ma afecteze.”
 - “Sunt intotdeauna multumit si frica nu poate sa ma atace.”
Exista insa si lucruri mai putin cunoscute despre Sai Baba, lucruri date la iveala de fosti discipoli, care l-au parasit dupa ce au aflat reversul medaliei marelui facator de minuni. Un indian, numit N.C.Gunpuley, a fost dezamagit de Baba, caruia i-a donat pamant si bani pentru a construi un spital pentru saraci. In loc sa construiasca spitalul, Baba a amenajat baraci pentru cazarea discipolilor occidentali. Autoglorificarea persoanei sale era mult mai importanta decat nevoile saracilor. Chiar si vindecarile sale miraculoase sunt facute cu acest scop. Sumele fabuloase pe care le detine nu au fost folosite pentru ajutorarea saracilor, ci pentru expansiunea influentei sale.
Tal Brooke, un american ce a petrecut 19 luni cu Baba, credea ca acesta este reincarnarea lui Isus Cristos. Mare i-a fost consternarea cand i-a fost dat sa cunoasca viata intima a maestrului sau. Sub pretextul purificarii chakrelor, Baba se angaja in relatii sexuale cu dicipolii sai intimi de acelasi sex. Mai mult, se afirma ca Baba folosea sperma acestora in ritualuri oculte, care erau sursa puterii sale supranaturale.
Dupa simptome, experienta ciudata pe care a avut-o la varsta de 14 ani, poate fi incadrata intr-o posesie demonica. Diagnosticul presupus de parinti s-a dovedit a fi adevarat. Caracterul si activitatile sale ascunse, fac ridicole afirmatiile proprii de a se considera Dumnezeu. Un magician profesionist, Naranjan Mathur, a afirmat ca minunile lui Sai Baba sunt pura prestidigitatie, el putand sa le imite exact, sau chiar sa realizeze unele si mai reusite.
Sursa:http://www.almeea.com/sai-baba-gurul-indian-care-se-credea-dumnezeu-dar-multi-cred-ca-n-a-fost-decat-un-simplu-magician-si-sarlatan/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu