luni, 18 august 2014

Mucenita care si-a scos ochii pentru Hristos

Mucenita care si-a scos ochii pentru Hristos

O calugarita tanara si frumoasa locuia in chilia ei nu departe de manastire in apropierea unui sat. Ea traia dupa voia lui Dumnezeu, petrecand in bunacuviinta, rugandu-se pentru mantuirea sufletului si ingrijindu-se de sufletul ei cu privegheri si metanii. Dar necuratul i-a pus gand rau fetei, astfel ca un tanar bogat care mai venea pe la manastire s-a indragostit puternic de aceasta fecioara si a inceput sa-i dea tarcoale. Ba statea uneori pe la usa ei sa o pandeasca cand iese si intra cu ea in vorba. Si mereu cand calugarita iesea il gasea pe tanar la usa, iar acesta o supara cu intrebari pe care le pun de obicei indragostitii.

Vazand aceasta, fecioara a hotarat sa nu mai iasa din casa, dar nici pace nu avea fiindca nu putea ajunge la slujbele bisericii. Intr-o zi calugarita a trimis o femeie care ajuta la treburile manastirii sa-l cheme pe tanar. Vazand-o pe aceasta femeie si auzind de cine este chemat, inima tanarului a inceput a bate cu putere, gandind ca poate fecioara s-a indragostit de el si de aceea il cheama. Cand ajunse la chilie, calugarita statea la razboiul ei de tesut si nu-si ridica privirea din pamant, doar intreband:

- Ce doresti de la mine tinere, de ce nu-mi dai pace si tot te asezi in calea mea?

- Mi-esti draga si te iubesc si vreau sa-mi fii sotie!.

- Dar ce-ti place tie asa mult la mine? intreba fecioara.

- Imi plac cel mai mult ochii tai, cand ii vad ma aprind, ochii tai ma scot din minti.

Calugarita auzind aceasta a luat suveica si-a scos pe loc ochii si a dat sa-i intinda tanarului, care nu a rabdat sa vada asta si a plecat.

Mergand spre treburile sale tanarul incepu sa planga, suparat fiind de raul pe care il pricinuise acelei monahii. Impresionat de credinta acesteia - aducandu-si aminte ca Scriptura spune: daca ochiul tau te sminteste, scoate-l si arunca-l de la tine– hotari pe data sa se faca monah.

Povestire inclusa in cartea NESTEMATE DUHOVNICESTI vol. I, Editura Cristimpuri, 2010

Sursa:http://www.crestinortodox.ro/credinta-pentru-copii/povestiri-talc/mucenita-care-a-scos-ochii-pentru-hristos-123284.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu