vineri, 1 august 2014

Sfanta Zlata din Meglenia

Sfanta Zlata din Meglenia

Sfanta Zlata a fost fiica unui taran sarac din Meglenia. Ea a fost daruita din belsug atat cu cele duhovnicesti, cat si cu frumusetea chipului. A stralucit prin smerenie, curatie, intelepciune si credinta neclintita, dar si prin frumusetea cea din afara, cum rar se poate intalni aceasta.
 Odata, Sfanta Zlata a iesit cu prietenele sale la padure dupa lemne. In acea vreme, s-a napustit asupra ei un turc, a rapit-o si adus-o la casa lui. Robit de frumusetea fecioarei, turcul a cautat sa o aduca la mahomedanism si sa o ia de sotie. I-a fagaduit ei ca va duce o minunata viata de belsug daca se invoieste sa-i devina sotie si a infricosat-o ca o va ucide daca se va lepada de vorbele sale.
 Insa totul a fost in zadar: viteaza crestina s-a lepadat cu hotarare de o astfel de fapta.
 - Cred doar in Domnul Iisus Hristos si de El nu ma voi lepada chiar daca voi fi taiata in bucati! a raspuns ea. Turcul a hotarat sa foloseasca atunci felurite viclesuguri. Zlata era inconjurata de turcoaice care incercau sa o plece pe ea spre cele dorite. Cadanele inchipuiau inaintea Zlatei felurite tablouri de viata despre belsugul care ar fi curs spre ea daca s-ar fi facut mahomedana. Insa nici aceasta incercare nu a avut izbanda.
 Suparat de indarjirea ei, turcul a chemat parintii si pe cele trei surori ale Zlatei si, infricosandu-i cu chinuri de nerabdat, le-a spus sa intrebuinteze toate mijloacele pe care le au ca sa o plece spre cele dorite de el.
 Si iata, parintii si surorile ei cu glasul stins al constiintei lor au inceput sa o indemne pe fecioara sa se supuna soartei cele rele.
- Scumpa fiica - ii spuneau mama si tatal ei -, fie-ti mila de noi, caci altfel vom pieri cu moarte cumplita! Invoieste-te sa primesti voia agai; Dumnezeu este nespus de milostiv,
 El vede ca tu esti silita sa faci aceasta si-ti va ierta acest pacat!
 Greu i-a fost Sfintei Zlata si i s-au intunecat ochii la aceste cuvinte: destramarea familiei, pieirea celor dragi ai ei, parinti si surori - cu adevarat acesta e lucru destul de greu.
 Insa ce sunt toate acestea fata de vesnicul chin, fata de adevarata pieire, in care vor merge toti cei care s-au lepadat de Hristos?! Si inca si mai mult: ce sunt aceste vremelnice, scurte patimiri, fata de acea slava vesnica, nepieritoare, care-i asteapta pe cei credinciosi Domnului in viata viitoare?!... Propriii ei parinti si surorile ii cereau sa se lepede de acea slava, de acea cununa muceniceasca stralucitoare pentru o oarecare vremelnica bunastare pamanteasca, iar dupa aceasta sa mearga in locul vesnicelor chinuri.
 - Nu! a raspuns hotarat Sfanta Zlata. Daca voi ma siliti sa ma lepad de Domnul Hristos slujindu-va spre rau de dragostea mea catre voi, atunci nu-mi sunteti parinti si nu-mi sunteti surori! Parintele meu este Domnul Iisus Hristos si maica mea - este Prea curata Maica a lui Iisus, iar frati si surori imi sunt sfintii mucenici si sfintele mucenice.
 Rusinati, parintii si surorile s-au dus de la ea.
 Atunci turcul a implinit amenintarea sa si a dat-o pe ea la infricosatoare munci. Vreme de trei luni de zile a fost batuta in fiecare zi fara mila, cu toiege. Dupa aceasta i s-au taiat ei pieptul si bucati de piele si le treceau pe ele pe dinaintea ochilor ei. Sangele tasnea din ea ca dintr-un urcior. Mai apoi au incins un drug de fier pana ce s-a inrosit si cu el i-au strapuns capul de la o ureche la cealalta.
 Sfanta mucenita, intarita cu puterea lui Dumnezeu, a ramas intru toate acestea vie si nu a tradat. Insa, in infricosatoarele chinuri, pe cand ii strapungeau capul, a simtit ca taria i se clatina. Pentru a se impotrivi oricarei indoieli si ca sa-si bea pana la capat paharul ei mucenicesc, in taina a trimis ea un om la parintele sau duhovnicesc, staretul Timotei de la Athos, ca sa se roage pentru ea sa nu-i slabeasca credinta si rabdarea. Si Domnul a implinit rugaciunea ei, dandu-i puteri pana la capat ca sa rabde toate patimirile infricosatoare.
 Vazand ca este cu neputinta si cu neizbanda sa o chinuie pe ea mai mult, turcii cei cruzi au taiat-o atunci in bucati.
 Astfel si-a savarsit nevointa sa marea Mucenita Zlata din Meglenia
Aceasta s-a petrecut in anul 1795, pe data de 18 (31 octombrie). In aceasta zi, Sfanta Biserica praznuieste pomenirea ei, pomenirea marii placute a lui Hristos, biruitoarea intru credinta, marturisitoarea sfantului Sau nume, mostenitoarea nespuselor bunatati ceresti.

ARHIMANDRIT SERAFIM ALEXIEV

Articol preluat din volumul Puterea si ajutorul sfintilor, Editura Sophia

Sursa:http://www.crestinortodox.ro/sfinti/sfanta-zlata-meglenia-146021.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu