joi, 20 noiembrie 2014

Rezervatia Vanatarile Ponorului,Cascade si Pesteri din Salciua




Rezervatia Vanatarile Ponorului ,Cascade si Pesteri din Salciua

CAI DE ACCES
DN 75 Campeni -Turda

Rezervatia Vanatarile Ponorului

Constituie un imens ponor care capteaza trei paraie care au format in timp Pestera Huda lui Papara situata pe cursul Vaii Morilor (afluent al raului Aries) pe teritoriul satului Sub Piatra ,comuna Salciua .Este una dintre cele mai interesante pesteri din muntii Apuseni si cu siguranta una care este impresionanta prin superlativele sale .Aici hiberneaza iarna de iarna cea mai mare colonie de lilieci din Europa,in Sala Minunilor .In cadrul muntilor Trascau este cea mai lunga si denivelata pestera .Mai mult,vei ramane inmarmurit admirand cea mai mare cascada subterana si cel mai lung curs subteran de apa (2022m) Tot aici poti parcurge cel mai lund labirint folosit al pesterii .Labirintul Ludusan de peste 2km. de galerii.

Cascada Sipote

Situata in comuna Salciua ,cascada are trei izbucuri ,la 400m mai jos ,sub perete de stanca .Cortina de apa dispusa in mai multe trepte reprezinta un complex carstic ,caracterizat prin prezenta unui bazin de colectare a apei ,care apartine platoului Bedeleu.

Pestera si portalul Poarta Zmeilor

Pestera s-a format in urma eroziunii rocilor de calcar .Intrarea este scunda ,avand diametrul de sub 2m. In interior se regasesc o succesiune de sali si coridoare cu o lungime totala de 125m.In pestera au fost gasite gasteropode ,paianjeni,pseudoscorpioni si diverse rozatoare.

Bibliografie:"Trasnsilvania-Trasee turistice in zonele naturale
de recreere si agrement din Transilvania-Mandri de Romania"

11 noiembrie 2014
Ada Giulia Marginean

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu