sâmbătă, 29 noiembrie 2014

Ziua sarbatorii de Alexii


Ziua sarbatorii de Alexii

De 17 martie, in fiecare an, se vede ca este o mare si deosebita zi a lui Dumnezeu. Caci este ziua cand, ca prin minune se deschide pamantul si toate ganganiile, insectele si taratoarele ies din pamant si incep sa-si vada de ale lor, dupa minunata grija si randuiala a lui Dumnezeu.
Se spune ca dupa ce Dumnezeu a facut lumea, asa cum o vedem noi, se uita la oameni sa-i vada daca sunt multumiti cu darurile pe care le-au primit, daca le folosesc cum trebuie sau nu. A vazut odata ca insectele cele mai mici, ganganiile, unele mai mari, altele aproape nevazute, mai mult il suparau pe om. S-a gandit sa le adune si sa faca altceva cu ele. Le-a adunat intr-o ladita, le-a incuiat si vazand un calator pe nume Alexie ii spuse:
"Unde mergi Alexie?”.
"Catre mare, Doamne”, raspunse calatorul.
"Fa bine Alexie, ia ladita asta plina cu ganganii, sa n-o deschizi, si s-o arunci in mare asa cum se afla!”
Alexie a luat ladita, dar cand a ajuns la malul marii, din curiozitate, nemaiputand rabda, a deschis lada. Ganganiile s-au risipit cu iuteala gandului in toate directiile printre ierburi, nisip, pietre, prin crapaturile lemnelor si ale pomilor, prin apa. Alexie a intrat in panica atunci si a incercat din rasputeri sa le adune, dar nu a reusit. De atunci, pamantul e plin de ganganii, fiecare cu rostul sau, bine gandit de Dumnezeu. Drept pedeapsa pentru Alexie, acesta a fost transformat de Dumnezeu in cocostarc, astfel ca si-n ziua de azi el mai cauta si scormone dupa ganganiile risipite pe pamant.
Si ca sa se vada pana la capat minunata pronie a lui Dumnezeu, sa se mai stie ca ganganiile ies din pamant de Alexii, in ziua cand ortodocsii il praznuiesc pe cuviosul Alexie, omul lui Dumnezeu, si intra la loc in pamant exact in ziua marii sarbatori a Sfintei Cruci.

Povestire inclusa in cartea NESTEMATE DUHOVNICESTI vol. I, Editura Cristimpuri, 2010

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu