joi, 26 noiembrie 2015

Problema materiei:hilozoismul ionian

Filosofia presocratica - Perioada cosmologica

Problema materiei: hilozoismul ionian

Patria originara a filozofiei antice grecesti este Miletul, orasul cel mai dezvoltat si mai puternic din Asia Mica in secolul VI i.Hr. Conditiile ce au facut ca sa apara aici cele dintai licariri ale filozofiei sunt urmatoarele: pozitia geografica favorabila a acestui oras, ce se gasea la intretaierea multor cai maritime, ceea ce a facut ca locuitorii lui sa ia cunostinta de cultura altor popoare. Apoi timpurile pasnice ce au caracterizat acest sec. al Vl-lea i.Hr. si, mai ales, predispozitiile sufletesti ale ionienilor ca: predispozitia spre observarea lumii, spre sistematizarea si generalizarea rezultatelor acestei cercetari a lumii, cat si nazuinta de a face consideratii rationale asupra fenomenelor din natura.
Problema centrala a gandirii filozofice din aceasta epoca a fost - dupa cum am amintit mai sus - fenomenele naturii in eterna lor schimbare si devenire. Intrebarea : de unde sunt toate acestea ? este, asadar, problema cu care se ocupa cei dintai filozofi greci. Asa ca putem spune ca filozofia a fost la inceputurile ei stiinta despre natura. Din aceasta s-au separat, mai tirziu, alte discipline cum sunt: astronomia, meteorologia, geografia si matematica. Dar la inceputurile ei filozofia nu s-a ocupat decit cu intrebarea despre temeiul ultim sau de inceput al naturii.
Pentru a-si forma o viziune unitara despre lume, incearca cei mai vechi filozofi ionieni ca Tales din Milet (cea. 624-546 i.Hr.), Anaximandru (cea. 611-545 i.Hr.) si Anaximene (cca. 582-528 i.Hr.) sa raspunda la intrebarea despre acest "inceput". Din aceasta pricina acesti filozofi au fost numiti "cosmologi" sau si "fiziologi", fiindca ei s-au ocupat cu "physis", asadar cu natura. Chiar si operele acestor ionieni erau intitulate "peri physeos".


Sursa:http://www.crestinortodox.ro/religie-filosofie/perioada-cosmologica/problema-materiei-hilozoismul-ionian-71712.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu