marți, 20 decembrie 2016

Sfantul Mucenic Ciprian Aghioritul


Sfântul Cuvios Mucenic Ciprian Aghioritul -Este cinstit pe 5 iulie. Sfântul Ciprian Aghioritul s-a nascut în satul Kletzos din ţinutul Litza şi Agrafa din nordul Greciei. Ciprian a arătat chemarea către preoţie încă de timpuriu.
După ce a fost hirotonit, părintele Ciprian s-a dus la Sfântul Munte unde a sporit duhovniceşte şi a ajuns un călugăr vrednic.
Însă curând a fost cuprins de dorinţa de a fi mucenic. Deci a plecat în cetatea Tesalonicului, unde s-a înfăţişat înaintea cadiului. Acolo a propovăduit cu îndrăzneală pe Hristos, îndemnând pe toţi cei de faţă să lepede islamul şi să-l urmeze pe dumnezeiescul Nazarinean.
Cei ce au fost martori la această, scenă cugetau că Ciprian îşi pierduse minţile. Deci slujitorii aflaţi acolo s-au năpustit la el şi l-au aruncat afară. Dar dorinţa de a-şi da viaţa pentru Hristos nu a scăzut. Aceasta l-a dus pe Ciprian la Constantinopol, unde a intrat cu îndrăzneală în palat şi s-a întâlnit cu marele vizir Kara Mustafa, căruia i-a propovăduit credinţa creştină.
Marele vizir a fost luat prin surprindere de cuvintele lui Ciprian. El a răspuns poftindu-l pe Ciprian să primească religia islamică, dar fără să izbutească ceva. Deci Ciprian a fost trecut muftiului, căruia i-a propovăduit aceeaşi mântuitoare veste a creştinismului.
Pierzându-şi cu totul răbdarea cu Ciprian, marele vizir l-a osândit la moarte, lucru pe care acesta l-a primit cu bucurie. Deci i s-a tăiat capul în mahalaua Fanarului din Constantinopol, locul unde se mutase Patriarhia Ecumenică din anul 1601.
Astfel ieromonahul Ciprian din Kletzos, Agrafa şi-a dăruit viaţa din dragoste pentru Iisus Hristos în cetatea Constantinopolului în ziua de duminică, 5 iulie, a anului 1679.
Pr. Nomikos Mihail Vaporis
Mărturisitori ai lui Hristos: vieţile Noilor Mucenici ortodocşi din vremea stăpânirii turceşti (1437-1860), traducere de Constantin Făgeţan, Editura Sophia, Bucureşti
Tropar, glasul al III-lea, "Viața cea după trup"
Din dumnezeiască dragoste pentru Domnul tău, mucenicia mult ai dorit-o, de care cetele îngerilor și credincioșii s-au minunat, prealăudate. Pentru nevoința și multa ta îndrăzneală, credința și roșeala sângelui tău, Cipriane, purtătorule de biruință, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.


Condac
Vlăstar al Koritsei și al Evritaniei dumnezeiesc odor, și sprijin al celor din Klistó, slava Cutlumușului, pe Ciprian să îl fericim, pe cela ce este mucenicilor sfânt păstor și podoabă nouă a Bisericii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu