miercuri, 8 martie 2017

Sfantul Zosima Pustnicul



Sfantul Zosima Pustnicul - 19 SEPTEMBRIE

- Acest sfânt a fost, ca şi alţii despre care am vorbit şi vom mai vorbi, prieten cu animalele.
- Ca Sfântul Mamant, zise Rafail. Cu leul era prieten?
- Da, dar ascultaţi această întâmplare. Pe când un mare boier, Domeţian, era la vânătoare, a văzut într-un anumit loc multe animale adunate. Dar, curios lucru, în mijlocul lor se afla un om care vorbea cu ele. Insoţitorii boierului l-au prins şi l-au dus Sa mai-marele lor. Boierul l-a întrebat ce fel de farmece folosea, încât stătea în mijlocul atâtor animale fioroase şi mai şi vorbea cu ele. Cu înţelepciune Zosima, căci despre el este vorba, le-a răspuns că prefera să stea cu fiarele pădurii, decât cu „fiarele" din cetate, care nu-L cunoşteau pe Dumnezeu.
Boierul l-a catalogat ca făcând parte dintre „nazarineni", adică adepţi ai Mântuitorului Iisus din Nazaret. „Şi pentru că tu crezi în El, i-a spus, te voi duce în Nazaret şi acolo te voi judeca."
Ajungând cu toţii în cetatea unde a copilărit Domnul Hristos ca om pe pământ, l-au scos pe Zosima la nedreaptă judecată. Domeţian o ţinea una şi bună: să-i spună sfântul cum vrăjise animalele. Cu toate că Zosima îi spusese adevărul, că nu era vorba de vrajă, ci de puterea lui Dumnezeu, boierul nu era mulţumit de răspuns. Atunci Domeţian i-a poruncit să cheme o fiară din pădure. Sfântul, ridicând mâinile spre cer şi rugându-se, a zis: „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, ascultă-mă pe mine, robul Tău; fă să vină aici un leu înfricoşător, ca să-mi slujească!" Neterminând bine rugăciunea, iată minunea...
- Oau, a venit leul! chicoti Ionică.
- Da, copii. Pe toţi i-a speriat. Dar nu pentru asta venise leul, ci ca să arate puterea lui Dumnezeu şi sfinţenia cuviosului. Cu toţii au văzut minunea, l-au dezlegat pe sfânt, dar voia Domnului era alta. L-a chemat pe Zosima la Sine!
- Şi leul? întrebă Nichita.
- Bineînţeles, nu înainte ca Zosima să îmblânzească fiara şi să o trimită în pădure. Şi, dacă vă plac poveştile cu animale, vă mai spun una...

Pr. prof. Adrian Chiaga
Prof. Cristina Chiaga


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu