miercuri, 15 septembrie 2021

Statuia lui Iisus Mantuitorul din Rio de Janeiro



Statuia lui Iisus Mantuitorul din Rio de Janeiro
*Cele 7 minuni ale lumii moderne
Foto:Wikimedia Commons

Faimoasa si impunatoarea Statuie a lui Iisus Hristos, care se inalta deasupra orasului Rio de Janeiro, reprezinta cea mai frumoasa atractie a metropolei. Este situata la 710 m altitudine, pe Muntele Corcovado, si a fost inaugurata in 1931.
Propunerea pentru a construi o statuie imensa ca punct de reper pe munte, vizibila din intreg minunatul oras Rio, a fost facuta in 1921 de catre Arhidieceza de Rio de Janeiro, ca un mod de a marca celebrarea Centenarului Independentei Braziliei planificata pentru anul urmator.
Arhidieceza a organizat un eveniment numit Semana do Monumento (“Saptamana Monumentului”) pentru a atrage donatii, care au venit in special de la catolici brazilieni. Primele schite au fost realizate de Carlos Oswald, care si l-a imaginat pe Hristos purtand o cruce si tinand un glob, stand pe un piedestal ce simboliza lumea.




marți, 14 septembrie 2021

Briose cu ciocolata si cirese



Briose cu ciocolata si cirese
*Retete delicioase
*Foto:Wikmedia Commons

INGREDIENTE:300 g faina;150 g zahar;2 1/2 linguri cacao;un plic de praf de copt;un praf de sare;100ml de frisca lichida;50ml lapte;80 ml ulei;2 oua;300 g cirese(fara samburi)100 g chipsuri de ciocolata.

MOD DE PREPARARE:Se incalzeste cuptorul la foc mediu si se aranjeaza ,in tava de briose ,formele speciale..Se amesteca faina ,zaharul,cacaoa ,sarea si praful de copt .Separat se amesteca frisca cu laptele ,uleiul si ouale.Se face o gropita in centrul ingredientelor uscate si se toarna amestecul in acesta .Se incorporeaza treptat ,ingredientele uscate in cele umede si se omogenizeaza .Se pun ciresele si chipsurile si se inglobeaza cu o spatula.Se toarna compozitia in formele de briose pregatite ,pana la 1/2 din inaltime.Se coace 20-25 de minute .Se lasa sa se odihneasca in tava 5 minute ,djpa care se scoate s se lasa la racit  ;e un gratar.

                                                                   -POFTA  BUNA !-

Ana NICA






Petra



Obiectivul arheologic de la Petra

Orasul rosiatic sapat in piatra de la Petra reprezinta cea mai de pret comoara a Iordaniei, dupa ce timp de doua mii de ani a stat ascunsa de ochii Occidentului.
Cu cei peste 2.600 de ani de istorie, site-ul arheologic continua sa fie admirat pentru arhitectura sa masiva, structurile sapate in roca si pentru complexul ingenios de canale de apa, care au supravietuit trecerii timpului.
Descoperit de exploratorul elvetian Johann Ludwig Burckhardt in 1812, orasul de culoarea trandafirului se afla la 162 de mile sud de capitala iordaniana Aman si este construit pe o terasa din apropierea Vaii lui Moise. A fost capitala legendara a regatului nabatienilor, o populatie araba care, pana la cucerirea de catre romani, a stapanit aceasta regiune.



marți, 7 septembrie 2021

Templul de la Taj Mahal



Templul de la Taj Mahal
*Ce sapte minuni ale lumii moderne
*Foto:Wikimedia Commons

Templul Taj Mahal (Palatul lui Taj), cel mai grandios monument de arhitectura de pe teritoriul Indiei, a fost construit de imparatul mogul Khurram, supranumit Shah Jahan, pentru a adaposti trupul iubitei sale sotii, Mumtaz Mahal.
Constructia spectaculosului monument funerar a inceput in 1642 si a fost nevoie ca peste 20.000 de muncitori sa lucreze timp de 22 ani pentru a ridica edificiul decorat cu turcoaze din Tibet, agate din Yemen, safire din Ceylon, ametiste din Persia, coral din Arabia, jad din China, malachit din Rusia si perle din Oceanul Indian.
Legenda spune ca proiectul a fost facut de celebrul arhitect turc Ustad Isa Khan, caruia, la sfarsitul lucrarilor, imparatul a ordonat sa ii fie taiata mana dreapta pentru a nu mai putea inalta vreodata o constructie care sa rivalizeze in frumusete Taj Mahal-ul.
In prezent, Taj Mahal-ul este flancat de un rau foarte poluat, iar zidurile sale sunt afectate de gazele provenite de la furnale si de la tevile de esapament ale masinilor. Specialistii au avertizat ca poluarea din atmosfera afecteaza direct constructia, provocand daune semnificative.



joi, 2 septembrie 2021

Colosseumul din Roma



Colosseumul din Roma
*Cele 7 minuni ale lumii moderne
Foto:Wikimedia Commons

Colosseumul este un monument  turistic aflat in centrul Romei vizitat de foarte mulți turiști din toată lumea. El este probabil cea mai impresionantă clădire-ruină a Imperiului Roman. Colosseumul era cea mai mare construcție a vremurilor sale și astăzi este cel mai mare anfiteatrul antic care poate fi vizitat in Italia
Colosseumul este situat la est de Forumul Roman. Construcția a început sub conducerea împăratului Vespasian în anul 72 d. Hr. și a fost finalizată în anul 80 d.Hr. sub conducerea succesorului său și moștenitorul Titus. Alte modificări au fost făcute în timpul domniei lui Domitian (81-96). Acești trei împărați sunt cunoscuți sub numele de dinastia Flaviană, iar amfiteatrul a fost numit în limba latină pentru asocierea cu numele de familie (Flavius).
Colosseumul ar putea avea, este estimat, între 50.000 și 80.000 de spectatori având o audiență medie de aproximativ 65.000; a fost folosit pentru concursuri cu gladiatori și spectacole publice, cum ar fi bătălii maritime pentru o scurtă perioadă de timp, când hipogeumul a fost în curând completat cu mecanisme de susținere a celorlalte activități, vânători de animale, execuții, reînnoiri ale unor bătălii celebre și drame bazate pe mitologia clasică. Clădirea a încetat să fie folosită pentru divertisment în epoca medievală timpurie. Mai târziu a fost refolosită în astfel de scopuri, cum ar fi locuințe, ateliere, cartiere pentru o ordine religioasă, o cetate, o carieră și un altar creștin.
Deși a fost ruinat parțial din cauza pagubelor provocate de cutremure și hoți de piatră, Colosseum este încă un simbol iconic al Romei Imperiale și este listat ca una dintre Cele șapte minuni ale lumii. Este una dintre cele mai populare atracții turistice ale Romei și are, de asemenea, legături cu Biserica Romano-Catolică, deoarece în fiecare Vinerea Mare Papa conduce o procesiune torchlită “Calea Crucii”, care începe în zona din jurul Colosseumului

Colosseumul este de asemenea prezentat pe versiunea italiană a monedei euro de cinci cenți.

Sursa: Wikipedia

Colosseumul din Roma