miercuri, 28 decembrie 2011

Cantonul Cheia-Saua Hadarau-Muntii Stana Batrana-Muntii Candoaia-Valea Sasa-Salista(muntii Capatanii)



Cantonul Cheia - şaua Hădărău - M. Stîna Bătrînă - M. Cîndoaia - valea Şasa - Săliştea

Marcaj: triunghi roşu

Durată: 8¼ - 9½ ore

Traseu recomandat numai vara

Trasee de legătură: 8, 11 şi 19




Acest traseu serveşte ca legătură între cantonul Cheia şi valea Lotrului (Săliştea), trecînd peste culmea principală a Căpăţînii în sectorul Stîna Bătrînă -Cîndoaia. De la cantonul Cheia traversăm pîrîul Cheia (unde luăm apă în bidon) şi urmărim marcajul triunghi roşu, care, de la ramificaţia traseelor 17, 18 şi 19 (bandă roşie), rămîne pe vale. Urcăm paralel cu apa Cheia cca 600 m. În plină pădure ne abatem spre dreapta (săgeată) şi atacăm pantele muntelui Hădărău. După numeroase serpentine, la capătul a 2-2¼ ore de la plecare, răzbatem în poiană şi şaua Hădărău.
Poteca largă străbate şaua şi intră pe faţa estică a muntelui Căprăreaţa. Urcuşul abia simţit e o adevărată plimbare în comparaţie cu cel de pe pantele muntelui Hădărău. Din loc în loc ,,ferestre" prin pădure deschid perspective spre zona înaltă Stîna Bătrînă - Folea. După cca 40 min. de mers din şaua Hădărău, ieşim într-o zonă defrişată. Urcăm o serpentină şi reluăm urcuşul plăcut în lungul versantului, prin golişte sau printre pîlcuri de molizi, pînă aproape de un şipot (cca 1600 m). Poteca coboară puţin pînă în dreptul unui vîlcel. În stînga se înalţă plaiul Căprăreaţa, o păşune alpina cu blocuri de piatră. Itinerarul se menţine la fel de comod pînă la stîna Căprăreaţa, de unde se desprinde o potecă spre munţii Bogdana şi Gera (1855 m). Trecem peste un mic platou şi coborîm la nivelul pădurii. Traversăm rîpa primului izvor Folea, apoi ravena celui de-al doilea. În apropiere se află bordeiul numit refugiul de la ,,Lacul Mierlei”. Poteca descrie un larg arc de cerc spre dreapta, urcînd mai întîi prin pădure, apoi coborînd lent prin rarişte şi tăieturi. Ieşim pe culmea principală a Căpăţînii în şaua Stîna Bătrînă. Din stînga coboară poteca marcată cu bandă roşie (traseul 11). Din şa avem o privelişte frumoasă spre munţii Narăţu şi Stogu.
Coborîm pe culmea principală urmărind drumul lat care trece peste muntele Stîna Bătrînă intrînd în pădure. Dintr-o mică curmătură drumul se bifurcă ocolind muntele Folea. Varianta marcată cu bandă roşie trece pe la nord de vîrf şi revine în culmea principală în aceeaşi şa cu varianta care ocoleşte prin sud. Ne menţinem în apropiere de culmea principală pînă la muntele Cîndoaia, marcat de casele vechiului funicular. Pînă aici au trecut 5 ¼ - 6¼ ore de la plecare.
După ce trecem de casele vechiului funicular Cîndoaia, din şaua situată la nord-est pe culmea principală se desprinde la stînga un drum ce coboară în serpentine spre nord. După cca 5 min. din creastă traseul nostru părăseşte drumul la marginea unei poieni (baracă) şi intră în pădure pe poteca din stînga. Coborîm în serpentine obositoare o diferenţă de nivel de cca 800 m, pînă la firul văii, la confluenţa a trei pîraie. De aici începe şoseaua forestieră pe valea Şasa, care după aproape 4 km iese în gura văii, în DN 7 A, la capătul de vest al localităţii Săliştea.

Foto:Wikimedia Commons





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu