sâmbătă, 17 decembrie 2011

Masuri de prim ajutor in supravietuire



Bushcraft ACIN                                                          
MASURI DE PRIM AJUTOR                                            

1-Daca te tai...                                                                   

In primul rand ia un servetel curat sau o compresa de tifon steril si apasa cu putere asupra ranii. Daca te-ai taiat la mana sau la picior, ridica-l mai sus de nivelul inimii, pentru a incetini circulatia sangelui in zona si a permite sangelui sa se coaguleze mai usor. Incearca sa nu schimbi compresa, pentru ca odata inlaturata, taietura va inncepe sa sangereze din nou. Greseala de incepator: sa pui sapun pe rana; daca te-ai taiat la deget pune-l sub jet de apa pentru cateva secunde Daca ai pierdut peste jumatate de litru de sange sau daca simti ca ti-e sete ori frig (sau ambele), e posibil sa intri in stare de soc. Suna imediat ambulanta. Apoi incearca sa opresti sangerarea fara sa intri in panica. Daca este grav, chestia asta poate dura si 20 de minute.                                                                                                  

2-Daca te arzi...                                                                                                                                                   

In primul rand pune suprafata afectata sub apa rece timp de cinci minute, daca are un diametru mai mic de 7-8 cm. Daca pielea nu e basicata sau innegrita (acestea sunt semnele unei arsuri serioase), ia doua pastile de ibuprofen sau paracetamol si lasa arsura expusa la aer. Greseala de incepator: sa pui gheata pe arsura deoarece intrerupi procesul de refacere al tesuturilor. Cea mai buna alegere este apa calda.                            

3-Daca esti muscat...                                                                                                                                   

Trebuie sa observi cat de adanca este muscatura; de obicei o simpla julitura sau zgarietura nu necesita interventia medicului. Daca un animal si-a infipt coltii in tine da nastere unei muscaturi foarte periculoase. Dintii cu pricina imping bacteriile in interiorul ranii. Spala rana cu apa rece. Rana trebuie oricum curatata foarte bine si tratata cu antibiotice. Greseala de incepator: sa nu-ti faci vaccinul antitetanos; trebuie sa ti-l reinnoiesti in maximum 72 de ore sau daca au trecut cinci ani de la ultima vaccinare.                                             

4-Daca esti intepat...                                                                                                                                        

Trebuie sa cunosti faptul ca intepatura de albine produce un miros care le poate determina si pe celelalte albine sa atace, asa ca acopera-ti fata si gatul cu tricoul sau haina pana reusesti sa te adapostesti. Cu cat acul sta infipt mai mult in piele cu atat corpul tau primeste mai mult venin. Scoate acul cu mana, cu unghia...in orice caz nu incerca sa storci locul intepaturii. Greseala de incepator: daca incerci sa „sugi” intepatura pentru a scoate veninul; nu ai sa reusesti decat sa otravesti si mai rau organismul.                                                    

5-Daca osul e scrantit sau rupt...                                                                                                                          

ca indiferent daca e o luxatie sau o ruptura, pune o compresa cu gheata in zona afectata (in reprize de cate zece minute, cu pauze de aceeasi durata intre ele). Greseala de incepator: sa apelezi la atele sau bandaje Daca ai auzit un scrasnet infiorator sau daca bratul tau e curbat intr-o pozitie nefireasca, nu mai exista nicio indoiala: te-ai „pricopsit” cu o fractura. Daca poti misca incheietura si osul fara probleme, nu e fractura                                                                                                                                           

Bushcraft ACIN

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu