Bushcraft ACIN
Metode de orientare in teren
1. Orientarea pe teren cu ceasul. Se poate realiza in timpul zilei cand Soarele e vizibil sau se cunoaste pozitia lui pe bolta. Se intoarce ceasul (tinut in pozitie orizontala) cu acul orar spre Soare. Bisectoarea unghiului format de acul orar cu linia care uneste centrul cadranului cu diviziunea 12 (1 pe timp de vara) indica directia Sudului.
2. Steaua Polara indica intotdeauna directia Nordului. Face parte din constelatia Carul Mic (Ursa Mica), care se gaseste in apropierea constelatiei Carul Mare (Ursa Mare), aceasta din urma fiind usor vizibila pe bolta.
3. Determinarea punctelor cardinale cu ajutorul Lunii.
-in faza de luna plina, la orele 18, pozilia Lunii indica Estul, la orele 24 indica Sudul, iar la 6 Vestul.
-la primul patrar, la orele 18 indica Sudul, la 24 indica Vestul
-la ultimul patrar, la 24 indica Estul, iar la 6 indica Sudul.
4. Pe partea nordica, arborii au scoarta mai crapata, mai umeda si, uneori, acoperita cu un strat mai gros de muschi decat pe celelalte parti.
5. Inelele de crestere anuala ale copacilor, observate in sectiune transversala, sunt mai indepartate intre ele in partea sudica.
6. Coroana copacilor izolati sau a celor situati pe marginea padurilor este mai dezvoltata, mai deasa, spre Sud.
7. Stancile, pietrele mari si zidurile sunt uneori umezite si in general acoperite cu o patura de muschi pe partea nordica.
8. Zapada se mentine un timp mai indelungat pe versantii nordici, pe partea nordica a cladirilor, gardurilor, arborilor etc.
9. Bisericile ortodoxe au altarele orientate in partea de Est.
10. In regiunile deluroase, de regula, viile sunt plantate pe versantii orientati spre Sud
Bushcraft ACIN
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu