Bushcraft ACIN
Pericolul frigului in supravietuire
Orcine poate degera chiar si la temperaturi nesiberiene. Depistarea semnelor va poate salva de eventualitatea unor agravari ultrioare ca artrite, sensibilitatea excesiva la frig, nefunctionalitate la parametri normali, etc.
Frigul si consecintele sale devastatoare asupra extremitatilor pot fi evitate cu:
- Imbracaminte, incaltaminte corespunzatoare, alimentatie potrivita si vigilenta.
Ca imbracamintea sa-si indeplineasca rolul sau (de a impiedica pierderile de caldura ale corpului si patrunderea aerului rece) aceasta trebuie sa fie dintr-un material care izoleaza cat mai bine printr-un invelis de aer: lana, puf natural.
Regula dupa care ne imbracam – regula verzei: mai bine 2-3 polare mai subitiri decat un pulovar prea gros. Cele 2-3 pulovere maresc numarul straturilor izolatoare de aer.
Vantul puternic da senzatia unei temperaturi mult mai scazute decat cea din realitate, deaceea se foloseste imbracaminte protectoare de vant, gen suprapantaloni de vant.
Capul se protejeaza in functie de temperaturi cu caciulita de lana sau cagula din fleece, polartec.
Incaltamintea si imbracamintea ofera cea mai buna protectie in stare uscata. Sosetele de rezerva sunt esentiale in bagaj, indiferent ca mergeti pentru cateva ore, o zi sau doua.
Degeraturi = frig + umezeala
Degeraturile sunt leziuni profunde ale pielii care apar in urma unei serii de factori comasati, cum ar fi frigul, plus umezeala (incluzand si transpiratia), alimentatia deificitara, vant, imbracaminte si incaltaminte nepotrivita, subtire, prea strampta, oboseala, abuzul de alcool. Factorul decisiv il constituie umezeala, asociata cu expunere prelungita la frig si vant.
In aceasta situatie alcoolul favorizeaza aparitia degeraturilor, deoarece scade rezistenta, induce somnolenta si icetineste reactiile. Bauturile calde in exces in timpul efortului la frig pot duce la o transpiratie mult prea abundenta, udandu-ne hainele si marind probabilitatea inghetului. Se accentueaza starile de moleseala, victimele dorindu-si o pauza in zapada, udandu-si echpamentul si mai mult.
Degeraturile – cum le depistez
In prima etapa observi un eritem, adica o inrosire a tegumentelor, senzatia de furnicaturi si mancarimi (cele mai expuse sunt membrele inferioare, capul, nasul, urechile). Cel suspect de inghet va fi dus de urgenta intr-o incapere calda, dar nu foarte calduroasa. Incalzirea se face neaparat treptat, cu schimbarea hainelor cu unele uscate si calde.
In etapa a doua portiunile afectate de degeraturi se umfla si incep sa doara. Tumefierea picioarelor il impune pe suferind sa-si elibereze laba piciorului din stransoarea sireturilor.
In etapa a treia odata cu evolutia degeraturii dispar durerile, tegumentele rosii devin vinetii, semn ca a fost grav afectata circulatia in membre. In acest moment cu un tratament adecvat se pot micsora leziunile. Daca acestea se transforma in gangrene ale tesuturilor profunde si infectii, solutia este doar amputarea.
Ajutor in cazul degeraturilor.
Daca avem pe cineva suspect de degeraturi ii verificam mai intai functiile vitale (puls, respiratie), il scoatem din frig, ducandu-l intr-un loc mai cald, dar departe de o sursa de caldura. Temperatura camerei va creste treptat, pentru a nu provoca socuri. Schimbam hainele si incaltamintea cu unele calduroase si uscate, pentru a nu pierde din caldura. Se maseaza foarte usor corpul, in fazele incipiente ale degeraturilor, cu unguente, alcool.
I se vor administra treptat bauturi mai calde. Nu se vor administra alcool sau sedative, fiindca acestea pot accentua pierderile de caldura si pot afecta functiile vitale.
In cazul unei stari mai grave, se va combate socul la spital. La nevoie se poate face si respiratie artificiala.
Tratamentul degeraturilor se face cu unguente (glicerina, pe baza de venin de albine, spanz), tincturi (din buruiana de venin, angelica, administrate de 3 ori pe zi, cate 10 picaturi o data), decocturi (telina, morcov, radacina de ghimbir), comprese si bai cu infuzii din pin, sofranel, carcel, samburi de gutui, muguri de brad, cu suc de ceapa, varza, cataplasme cu varza cruda.
Bushcraft ACIN
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu