duminică, 26 august 2012

Mituri despre psihoterapie



Psihologii, in general, si psihoterapeutii, in special, sunt priviti de majoritatea oamenilor cu suspiciune. Despre ei si domeniile lor de activitate circula mituri cel putin bizare, ba ca toti psihologii ar fi nebuni de legat, ba ca oricum e inutil sa faci terapie pentru ca doar medicamentele functioneaza.

Culmea este ca multe dintre aceste mituri sunt adevarate, dar sunt si exceptii. Mai jos sunt 10 dintre cele mai comune mituri despre psihologi si psihoterapie, intr-un top alcatuit de TimesOnline

1. Totul este din vina parintilor

Suna putin simplist dar are un sambure de adevar. Invatam sa comunicam cu altii prin relatia cu parintii si daca ei au fost abuzivi, schimbatori, nesociali, depresivi sau introvertiti, probabil ca vor exista probleme psihologice mai tarziu in viata

Cu toate acestea, nu este folositor sa ca cineva sa dea toata vina pe altcineva, si parintii s-au straduit cat au putut. Terapia poate ajuta la rezolvarea unor probleme de genul acesta, asa ca atunci cand terapeutul iti spune ca e din cauza unei traume din copilarie, gandeste-te bine daca nu cumva are dreptate.

2. Vorbitul despre sine te face sa fii prea ingaduitor cu tine

Da, vorbitul despre sine chiar te face sa fii prea ingaduitor cu tine. Dar nu esti prea ingaduitor cu tine daca prin vorbitul despre sine incerci sa te cunosti. Este o diferenta foarte mare.

3. La urma urmei, totul se rezuma la sex

Sexualitatea este o parte importanta din ceea ce esti tu ca persoana asa ca este posibil sa te intelegi mai bine daca te uiti la comportamentul tau sexual. Dar sexualitatea nu inseamna doar actul sexual ca atare, ci si legatura dintre doua persoane, acea energie care iti permite sa te dezvolti emotional.

4. Majoritatea psihologilor sunt oricum nebuni

Exista ceva adevarat si in acest mit pentru ca multi terapeuti se simt inspirati sa ii ajute pe ceilalti dupa ce au trecut ei insisi peste anumite probleme psihologice.

5. Terapia costa o avere si dureaza o vesnicie

Terapia costa foarte mult si dureaza o vesnicie, dar de obicei efortul merita toti banii. Oricum, e bine sa nu ai incredere in psihologii care iti spun de la prima intalnire ca va dura fix sase saptamani.

6. Depresia este un dezechilibru chimic si se trateaza cel mai bine cu medicamente

Depresia se trateaza in unele cazuri cu medicamente, dar terapia poate ajuta cateodata la tratarea unor probleme care nu pot fi rezolvate doar cu medicamente.

7. Nu are niciun rost sa ne cramponam de trecut

Nu are niciun rost sa te invarti in cercuri, ceea ce se intampla de obicei cand oamenii se gandesc la trecut si nu au un ajutor care sa ii ghideze spre aflarea problemei. Are rost sa analizam trecutul dar trebuie sa fie ceva constructiv si cu o finalitate.

8. Psihologii te ametesc cu termeni pretentiosi

Acest lucru este mai mult sau mai putin adevarat, mai ales ca multi termeni din psihologie sunt acum folositi in limbajul uzual. In general psihologul iti va explica orice termen nu intelegi si va evita sa foloseasca un limbaj prea vag sau pretentios.

9. Psihoterapia este doar psihiatrie intr-o forma mai usoara

In general, in functie de problema, un pacient va vedea un psihiatru sau un psiholog sau pe amandoi. Psihologia si psihiatria merg bine impreuna si nu mai sunt atat de diferite ca in trecut.

10. Terapia imi va schimba personalitatea

Terapia nu iti va putea schimba personalitatea cu totul pentru ca nici nu are cum. Terapia va incerca totusi sa iti ofere alternative la anumite probleme de comportament.
Sursa:ziare.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu