marți, 13 ianuarie 2015

Puntea sufletelor

Puntea sufletelor

O printesa care traia intr-un tinut bogat era intr-atat de frumoasa incat la varsta maritisului veneau sa o vada petitori, chiar si de la celalalt capat al pamantului, dorind sa o ceara de sotie.
 Ea primise la nastere din partea unei moase un cuvant care pentru multi parea a fi un blestem. Spre dormitorul printesei, peste o apa, trecea o punte. Iar moasa aceea spusese la nasterea copilei ca numai cel care va putea trece peste aceasta punte subtire si fragila, va fi demn sa-i fie sot si va fi omul potrivit pentru ea. Puntea aceasta era veche de cateva sute de ani, ea ducea pana sub fereastra dormitorului printesei, dar nimeni nu stia de ce fusese construita, la ce folosea.
 Mai multi petitori s-au incumetat sa faca lucrul acesta, adica au dorit sa traverseze puntea pentru a obtine mana printesei. Unii cazand si-au rupt mainile si picioarele. Altii s-au lovit la cap. Altii s-au umplut de bube si raie cazand in apa murdara de sub punte.
 Pe printesa au petit-o astfel multi barbati, ani de zile, insa nici unul dintre ei nu reusi sa treaca puntea. Acestia ajungeau de obicei pana la jumatate, aici puntea se rupea cu ei, dar ca prin farmec puntea se refacea la loc in timpul noptii, de parca n-ar fi fost rupta vreodata.
 Si trecura anii si dupa o lunga serie de petitori care tot cazura in apa nereusind sa treaca puntea, nimeni nu mai indrazni sa se aventureze spre fereastra de sub dormitorul printesei. De acum toata lumea se gandea ca printesa va ramane fata batrana. Astfel ca regele dadu sfoara in tara ca cine se va incumeta din nou pe punte, va capata si pe printesa de sotie, dar si jumatate din imparatie. Si venira iar petitori: filozofi, printi, negustori si chiar si oameni simpli si incercara sa mearga pe punte. Aceasta insa se rupea de fiecare data la jumatate si petitorii cadeau in apa.
 Odata, pe la apusul soarelui, Atanasie, un simplu fiu de taran care crescuse insa de mic la curtea regelui se gandi ca ar fi bine sa-i duca niste flori printesei, fiindca tinea la ea ca la o sora. Tanarul Atanasie vedea de cai si se putea spune ca acesta copilarise impreuna cu printesa care indragea foarte mult caii. Tanarul nu-si batea mintea cu lucruri lumesti. El era credincios, citea Sfanta Evanghelie si tinea fara tagada posturile si randuielile bisericesti. Astfel ca el nu stia, desi se daduse sfoara in tara, de ce se chinuiau toti sa treaca puntea aceea.
 Intr-o zi pasi si el pe punte, dar doar cu gandul sa o impodobeasca cu flori, astfel ca printesa sa aiba o priveliste frumoasa cand va privi de la fereastra. Merse fara probleme de la un capat la celalalt, puse flori in stanga si in dreapta si - sa vezi si sa nu crezi - puntea nu se rupse cu el. Nimeni nu l-a vazut pe tanar trecand puntea, dar dupa ce printesa vazu dimineata puntea impodobita cu flori isi dadu seama ca cineva trecuse pe acolo fara sa pice in apa. Si toti se mirau cum de acela nu revendicase mana printesei si nici jumatate din regat.
 Atanasie al nostru dupa ce se ofilira florile, se mai duse o data pe punte si o impodobi din nou. Si nici de data asta nimeni nu-l vazu. Si facu treaba asta inca de doua ori, fara sa-l vada nimeni, pana regele hotari sa puna permanent de paza pe cineva, fiindca toti erau curiosi cine a cutezat sa treaca puntea...Cand Atanasie voi sa schimbe din nou florile, fu luat pe sus de omul de garda si dus la rege.
 - Dar ce cauti tu mai copile, pe puntea care duce la dormitorul fiicei mele?
 - Iaca, am vrut doar sa pun flori ca sa impodobesc puntea, nu am avut alte ganduri...
 - Cum adica tu nu stii ce capata acela care traverseaza puntea?...
 - Nu! Dumnezeu mi-e martor ca nu am trecut-o ca sa capat ceva...
 - Dar tu n-ai vazut oameni, barbati de pretutindeni, incercand sa treaca puntea?...
 - Ba da, dar am crezut ca e vreo distractie de a lor, caci mereu ii vedeam cum se arunca in apa cand ajungeau la jumatate.
 Auzind acestea regele se mira foarte si chema moasa care pusese acel legamant privind viitorul printesei si casatoria ei.
 Un pic manios regele o intreba pe moasa:
 - Spune-mi de ce ai zis acestea? De ce ai zis ca legamantul tau este spre binele printesei. Iata! spuse aratand spre tanarul Atanasie, acesta a trecut puntea...Cum crezi tu ca-mi pot da fata, dupa un grajdar?
 - Ei bine, rege si stapane al nostru...Afla ca mai intai am pus acest legamant din dragoste pentru printesa, caci nu am vrut sa o ia de sotie cineva cu inima de piatra, spuse moasa...Or Dumnezeu e sus si a vazut ca toti cei care au incercat sa treaca puntea nu au venit aici fiindca iti iubeau fiica, ci pentru ca doreau avere si rang...Puntea aceasta este o punte a sufletelor, construita in vechime de un print care o putea trece doar cu puterea dragostei... Daca acest tanar, Atanasie, a reusit sa treaca puntea inseamna ca a facut-o cu puterea iubirii si cunoscand sufletul fiicei tale... Pe cand pe ceilalti nu i-a interesat decat sa castige faima si jumatate din regat...
 - Dar acest tanar e un om simplu, spuse regele.
- Este, dar nu e nimic de facut. Cand puntea dintre sufletele a doi oameni este cladita de Dumnezeu nu o darama nici vantul cel mai puternic si niciun cutremur...
Intelegand ca din dragoste pentru fata lui, Atanasie urcase acolo si impodobise puntea cu flori, se gandi sa respecte legamantul si sa i-o dea de sotie pe printesa. Se gandea regele ca Dumnezeu in bunatatea Sa va avea grija de cei doi tineri sa se cunoasca, sa se respecte si sa se iubeasca, la fel cum a avut grija ca toti cei cu inima rece, care au venit dupa avere si ranguri sa fie doborati de pe punte in apa. Si s-au cunoscut mai indeaproape cei doi tineri si s-au insotit spre a merge impreuna la bucuriile Imparatiei ceresti.
Povestire inclusa in cartea NESTEMATE DUHOVNICESTI vol. I, Editura Cristimpuri, 2010

Sursa:http://www.crestinortodox.ro/credinta-pentru-copii/puntea-sufletelor-123269.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu