vineri, 21 iulie 2017

Sfantul Grigorie Dascalul , Mitropolitul Tarii Romanesti



Sfantul Grigorie Dascalul este cinstit pe 22 iunie. S-a nascut in Bucuresti, in anul 1765. A fost un copil care isi petrecea timpul citind. Din relatarea vietii sale aflam ca avea cele mai bune rezultate dintre cei 75 de elevi inscrisi la Colegiului "Sfantul Sava". La acest colegiu i-a cunoscut pe monahii Dorotei si Gherontie, ucenici ai Sfantului Paisie de la Neamt. In anul 1790 va pleca impreuna cu ei la Manastirea Neamt, dupa terminarea studiilor. Ajunge ucenic al Sfantului Paisie Velicikovski, de la care primeste tunderea in monahism si hirotonia in treapta de ierodiacon.
In anul 1812, Sfantul Grigorie Dascalul ajunge impreuna cu Gherontie la Sfantul Munte Athos. La intoarcere sunt atacati in Bulgaria, iar Gherontie trece la cele vesnice din cauza loviturilor primite de la acestia. Sfantul Grigorie Dascalul il inmormanteaza la Manastirea Anarghiri, iar mai tarziu revine aici pentru a-i lua osemintele si a le ingropa la Manastirea Neamt.
Dupa ce petrece o vreme la Manastirea Neamt, intra in obstea de la Manastirea Caldarusani, formata de Sfantul Gheorghe de la Cernica. Aici va ramane timp de cinci ani, pana la alegerea sa ca mitropolit al Ungrovlahiei. Aici, ca si la Neamt se va ocupa cu traducerile cartilor din greaca. In anul 1823, domnitorul Grigorie Dimitrie Ghica l-a ridicat in scaunul de Mitropolit al Tarii Romanesti. Va depune tot efortul pentru cresterea culturala si duhovniceasca a celor pe care ii pastorea. Datorita intelepciunii sale este numit Dascalul.
Din cauza conflictului ruso-turc din 1828, este nevoit sa ajunga la Chisinau. I se cere demisia, dar refuza, raspunzand: „Dumnezeu mi-a dat suflet si eparhie si cand imi va iesi sufletul, atunci voi lasa eparhia, pentru ca acestea sunt lucruri care privesc mantuirea sufletelor“ (Patericul romanesc, p. 353) Revine in scaunul mitropolitan pe 22 august 1833. Trece la cele vesnice pe 22 iunie 1834. A fost inmormantat in apropiere de Catedrala mitropolitana din Bucuresti, iar dupa sapte ani, osemintele i-au fost mutate la Manastirea Caldarusani.
Sfantul Grigorie Dascalul a fost trecut in randul sfintilor pe 21 mai 2006, fixandu-i-se ca zi de praznuire data de 22 iunie. Crestinii pot cinsti moastele Sfantului Grigorie Dascalul la Manastirea Caldarusani din judetul Ilfov.

Fragment din invataturile Sfantului Grigorie Dascalul

"Cel ce des se marturiseste are mare lesnire in a cerceta cu de-amanuntul constiinta sa si a afla numarul pacatelor sale, de vreme ce, usurandu-se des de multimea pacatelor sale cu deasa marturisire, ele raman intotdeauna mai putine. Pentru aceasta si mai cu lesnire le poate afla si a-si aduce aminte de dansele, iar cel ce nu des se marturiseste, pentru multa multimea pacatelor ce se aduna la dansul, nici cu de-amanuntul nu poate sa le afle, nici sa-si aduca aminte de dansele, ci uita de multe ori multe si grele pacate ale sale, care, ramanand nemarturisite, de aici raman si neiertate. Pentru aceea, Diavolul are sa i le aduca lui aminte in ceasul mortii lui si atat de tare va sa-l stramtoreze, incat sa verse pentru dansele o sudoare aducatoare de moarte si sa planga falosul, dar insa fara de niciun folos, pentru ca atunci nu mai poate sa le marturiseasca.
Marturisirea cea deasa pricinuieste si acest folos de pe urma: fiindca opreste si infraneaza pe oameni de la pacat; ca cel ce des se marturiseste, cand isi va aduce aminte cum ca dupa putin are sa se marturiseasca, desi [poate] va fi avut scop ca sa pacatuiasca, se opreste, socotind rusinea ce are sa ia cand se va marturisi si mustrarea ce va sa auda de la duhovnic". (Sfantul Grigorie Dascalul, Sfatuire foarte frumoasa despre spovedanie, Editura Egumenita)

Troparul Sfantului Grigorie Dascalul, Mitropolitul Tarii Romanesti, glasul al 4-lea:
De dulceata gurii tale celei sfintite se indulceste Biserica si de focul ravnei tale se minuneaza cetele ceresti, ca ostenindu-te in talmacirea sfintelor invataturi ale parintilor celor de demult, ai daruit turmei tale bucuria cunoasterii lui Dumnezeu, Sfinte Ierarhe Grigorie.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu