marți, 4 iulie 2017

Sfantul Pahomie Kavsokalivitul



Sfantul Nou Mucenic Pahomie este praznuit pe 21 mai. Sfantul Pahomie Kavsokalivitul, originar din Rusia, a trecut la cele vesnice prin moarte muceniceasca pe 21 mai 1730, in Ousáki, lângă Filadélfia. Din relatarea vietii sale aflam ca a fost vandut de tatari unui turc tabacar. Timp de 27 de ani i-a slujit acestuia fara revolta. Atat de mult i-a placut tabacarului de el, incat a dorit sa-l aiba ginere.
La un moment dat, in timp ce se afla grav bolnav, a fost imbracat in haine turcesti, fara a fi taiat imprejur.
Sfantul Pahomie ajunge in Smírna ca negustor, loc in care va lepada imbracamintea turceasca si va lua decizia de a merge in Sfantul Munte Athos. Aici va fi tuns in monahism de cuviosul Iosif. Traieste alaturi de acesta vreme de 12 ani, apoi ajunge sa vietuiasca alaturi de Gheronda Acháchie Kavsokalivitul. Se arata in toate ascultator, insa se temea ca nu cumva, in vremea bolii sale sa fi spus din greseala ca leapada credinta in Hristos. Din aceasta temere sedintei sale in Hr naste in el, dorinta de a deveni mucenic.
Dupa multe incercari, ajunge la Ousáki, in Asia Mica. Aici este recunoscut de turci si acuzat ca a lepadat credinta musulmana. Dupa o vreme petrecuta in inchisoare, i-a fost taiat capul pentru marturisirea credintei sale in Hristos.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu