duminică, 19 decembrie 2021

Descantec de dragoste * Vraji si descantece la romani



DESCANTEC DE DRAGOSTE
*Vraji si descantece la romani
Foto:Wikimedia Commons

Tu laurule, Balaurule,
Cum te beau toti baetii de friguri
Tote fetele,
Tote nevestele,
Si mi-i tontesti,
Si mi-i cantesti
Asa sa-mi tontesti
Si sa-mi cantesti (pe cutare) ;
Si cum plesnesti
Si te vestejesti
Si cum arzi in vetre,
Asa sa’mi arzi in pietre
Inima lui (cutare)
Rasai – sore fratioare
Cu noua-zeci si noua de razisoare,
Cu trei raze fa-mi cununa,
Sa-mi stralucescl ca luna.

Sa resai, sa nu rasai
Din deal si pana’n plai,
Sa’mi pun cununa ‘n cap,
Sa se uite toata lumea cu drag ;
Toti popii,
Toti protopopii,
Toti diaconii,
Toti caimacanii,
Tote fetele,
Tote nevestele,
Tote preotesele,
Tote protopopesele,
Toti mirii,
Toti emirii;
Sa te pui, sore, in pept,
Iar tu, luna in spate.
Cei doi luceferi
Sa-i pui in umeri
Sa se uite tote lumea cu drag.

vineri, 10 decembrie 2021

Vraja de dragoste * Vraji si descantece la romani



VRAJA DE DRAGOSTE

Spre draga de Dumineca ma sculai,
Pe potecuta plecai,
Pe poteca necalcata,
De roua nescuturata,
La riul lui Iordan.
Gasii acolo o fata spalandu-se
Dichisindu-se.
Eu asa fata vazui,
Indarat ma ‘ntorsei ;
Chiraindu-ma,
Jeluindu-ma.
Maica Santa Maria m’auzii
Pe scara de argint se pogori
Si de mana ma lua
Si cu mine pleca.
La riul lui Iordan,
La fantana lui Bogdan.
Apa cu drepta lua
Si peste mine arunca
Si pe mine ma spala,
De uriciuni,
De dataturi,
De cuvinte rele,
De napasturi rele.
Imi puse in prept sorele cu razele.
Tota lumea se uita cu drag la ele.

In frunte ‘mi puse steua mare,
Se uita la mine cu drag lumea si tara;
Imi puse in umeri,
Doi luceferei,
Tota lumea se uita cu drag La ei;
In spate imi puse luna cu stele,
Se uita lumea cu drag la ele.
Maica Precista nu ma lasa,
Ci de mana dreapta ma Iua,
Si cu mine pleca,
In campul cu dorul,
Unde infloreste bujorul.
Cu busuioc cu buciuma,
Tote dragostile le aduna,
Si in ast vas le baga
Si pe mine le arunca.
Si pe mine ma facu frumos si dragastos
La tota lumea,
La tota multimea.
Si remasei curat, luminat,
Ca argintul stricorat,
Ca Maica Precista ce m’a lasat.

joi, 9 decembrie 2021

CUM FUNCTIONEAZA DESCANTECELE ROMANESTI ? *Vraji si descantece de dragoste


Cum functioneaza descantecele romanesti?
*Foto:Wikimedia Commons
*Vraji si descantece de dragoste la romani

Sa presupunem ca o fata s-a indragostit de un baiat din sat iar el nu ii raspunde la afectiune. Tanara suferinda gaseste alinare in bratele mamei, a bunicii sau a “vrajitoarei” satului care promit sa o ajute. Cum majoritatea descantecelor folosesc apa neinceputa, fata trebuie intai sa mearga in noaptea de Vineri spre Sambata la fantana cu un urcior sau un vas adanc de lemn si trebuie sa aiba grija ca razele soarelui sa nu vada in vreun fel apa cea pura. Cea care face vraja foloseste busuioc sfintit, apa neinceputa, pe care o pune la fiert si carbuni incinsi din vatra. Pentru ca vraja sa functioneze este necesar ca fata sa isi clateasca gura cu amestecul vrajit si apoi sa scuipe inapoi. In acest fel potiunea magica primeste energia celei care solicita vraja. Cand vraja e finalizata si cuvintele magice sunt spuse, fata asteapta zorile pentru a-si spala chipul cu potiunea magica si in multe cazuri trebuie sa se faca luntre si punte pentru a strecura in mancarea sau bautura celui ales un strop din bautura descantata.

sâmbătă, 4 decembrie 2021

Soarele, luna si zilele magice *Vraji si descantece de dragoste la romani

Soarele, luna si zilele magice
*Vraji si descantece de dragoste la romani

Farmecele si descantecele urmeaza cursul naturii si succesiunea zi-noapte. Se cauta astfel o armonie universala iar magicianul cauta sa profite la maximim de energia cosmica. Vrajile se fac intotdeauna noaptea, la lumina lunii, care sa fie de preferat plina. O importanta deosebita o are si Soarele, in special la rasarit, cand cel care face farmece se spala pe fata cu fiertura magica facuta la lumina lunii, sau isi unge trupul, gura si sprancenele cu miere. Resturile ramase din ritual se arunca intotdeauna la raspantie, loc magic cu rol de poarta intre lumi.
E necesar ca vrajile sa urmeze mai mult decat succesiunea noapte-zi pentru a functiona. Exista zile magice in folcloristica romaneasca, acestea fiind Sambata si Duminica, iar unele cazuri si Joia. Doar in aceste zile se spun descantecele magice.

joi, 2 decembrie 2021

Sarea(Element magic) * Vraji si descantece de dragoste la romani

Sarea(Element magic) * Vraji si descantece de dragoste la romani
*Foto:Wikimedia Commons

Sarea – este folosita pe post de purificator in folclorista universala. Sarea curata si apara de spiritele rele. In folcloristica romaneasca sarea este folosita pe post de pulbere sacra care se pune in pantofi. In acest fel aduce noroc si protejeaza purtatorul de farmece.

miercuri, 1 decembrie 2021

Mierea * Vraji si descantece de dragoste la romani

Mierea(Element Magic)
*Vraji si descantece de dragoste

Mierea – se stie ca dragostea e dulce ca mierea, asa ca nu e de mirat ca mierea, in special cea “cununata” de trei ori, este un ingredient frecvent folosit in ritualurile magice. Indragostitul isi unge de multe ori trupul, sau in unele ritualuri doar fata, cu mierea si asteapta ca alesul/aleasa sa ii cada in mrejele dulci.

duminică, 28 noiembrie 2021

Carbunii incinsi * Vraji si descantece de dragoste

Carbunii incinsi (Element magic)   
*Mituri si legende
*Foto:Wikimedia Commons                                                                                                                 

– Ca si in ritualul facut pentru vindecarea deochiului, un rol foarte important in vrajile si descantecele de dragoste il reprezinta carbunii ininsi (in numar de 3, 6 sau 9) care sunt stinsi in apa.









vineri, 26 noiembrie 2021

Apa neanceputa * Vraji si descantece de dragoste

Apa neinceputa(Element Magic) 
*Foto:Wikimedia Commons     
*VRAJA DE DRAGOSTE                                                                                                                                            – Reprezinta apa pura, luata dintr-o fantana sau dintr-un izvor in primele clipe dupa ce orologiul bate doisprezece noaptea. Apa se colecteaza intr-un urcior adanc sau intr-un vas de lemn. Este foarte important ca vasul sa nu contina metal. Apa neinceputa “se culege” intotdeauna in noaptea de vineri pe sambata, atunci cand este cea mai pura si mai limpede. Vasul cu apa trebuie acoperit cu o panza neagra si trebuie ferit de lumina soarelui.





sâmbătă, 13 noiembrie 2021

Busuiocul(Element magic)-Vraji si descantece de dragoste

Vraji si descantece de dragoste-Busuiocul

Busuiocul – planta aromata si sfanta cel mai frecvent folosita in descantecele si vrajile de dragoste este busuiocul, despre care se spune ca ar fi crescut în locul în care Sfintii Imparati Constantin si Elena ar fi descoperit Sfanta Cruce. Busuiocul actioneaza pe post de afrodisiac si se spune ca purtat la san, va aduce noroc in dragoste purtatorului. De asemenea, sa ne aducem aminte traditiile de Dragobete, Sf. Andrei sau Sanziene, cand o ramurica de busuioc asezata sub perna garanteaza visarea ursitului.

luni, 8 noiembrie 2021

Vraji si descantece de dragoste * Mituri si legende

Vraji si descantece de dragoste
Foto:Wikimedia Commons
*Mituri si legende

In situatiile disperate, atunci cand dragostea neimplinita rodea cu coltii ascutiti pana la os si perpelea sufletul la foc mocnit, oamenii aveau o ultima resursa la care putea sa apeleze: farmece si descantece stravechi. Universul rural arhaic romanesc ascundea intr-adevar multe mistere, iar credintele in fabulos, in putea descantecului si a vrajilor reprezentau o realitate cat se poate de cotidiana. Oamenii isi duceau viata urmand ciclicitatea anotimpurilor si ciclul lunar. Respectul pentru natura si pamant le insufla armonie in viata de zi cu zi, iar de la armonie si respect pana la magie mai era doar un pas. Plantele aromate, care coplesesc narile cu mirosuri imbatatoare, apa cristalina de izvor, focul si pamantul cel sacru, capata valente magice si devin resurse indispensabile pentru magician, care apeleaza la cele patru elemente pentru a-si manifesta puterea si a influenta evenimentele din viata de zi cu zi.

joi, 4 noiembrie 2021

Piramida de la Chichen Itza*Cele sapte minuni ale lumii moderne



Piramida de la Chichen Itza
*Cele 7 minuni ale lumii moderne

Fosta cetate maya de la Chichen-Itza, Mexic, a fost construita in anul 800 d.H. Principala structura din Chichen Itza este Castillo, o piramida cu baza patrata si un templu in varf. Ea constituie centrul cetatii si reprezenta “locul de langa rai, unde salasluiau zeii”.
In secolul al XIX-lea monumentul era acoperit de buruieni si arbusti crescuti pe acoperisul templului si printre scarile de piatra.
Piramida a fost construita in asa fel incat, in timpul echinoctiilor, soarele la apus arunca o umbra semanand perfect cu cea a unui sarpe, coborand pe treptele dinspre nord ale constructiei.
Sarpele acesta este reprezentarea alegorica a zeului Kukulcan – la mayasi sau Quetzalcoatl – la azteci (nume insemnand “sarpele cu pene”) asimilat ulterior de populatiile Americii Latine lui Iisus Hristos.





joi, 14 octombrie 2021

Marele Zid Chinezesc * Minunile lumii moderne



Marele Zid Chinezesc
*Cele 7 minuni ale lumii moderne
Foto:Wikimedia Commons

Marele Zid Chinezesc este unul dintre obiectivele cele mai grandioase ale civilizatiei umane. Asemenea unui dragon gigantic, Marele Zid stapaneste peste deserturi, pajisti, munti si platouri, intinzandu-se pe aproximativ 6,700 de kilometri, de la estul la vestul Chinei. Constructia sa a inceput in perioada Statelor Combatante, cu peste 2.000 de ani in urma.
Dupa reunificarea Chinei de catre primul imparat al dinastiei Qin (anii 221-206 i.H.), Shi Huangdi, toate portiunile de zid au fost unite, formand un zid cu o lungime de peste 5.000 de km. Astazi, Marele Zid Chinezesc, care serpuieste in nordul Chinei, are extremitatea estica la Shanhaiguan si cea vestica la Jiayuguan.
Constructia zidului a durat peste 2.000 de ani. Potrivit documentelor istorice, incepand din secolul VII i.Hr. si pana in vremea dinastiei Ming (1368-1644 d.Hr.), peste 20 de state combatante si dinastii feudale au participat la construirea zidului. Marele Zid chinezesc, una dintre cele mai mari minuni ale lumii, a fost inclus de UNESCO pe lista Patrimoniului Cultural Mondial in 1987.





miercuri, 6 octombrie 2021

Tort "Crant" la pahar


Tort "Crant" la pahar
*Retete delicioase
*Foto:Wikimedia Commons

INGREDIENTE:100g bezele;300g ciocolata neagra;150-200ml.smantana dulce;1 lingura zahar;1 lingura unt;1 lingurita nesenta de vanilie;coaja de la 1 portocala;150g zahar,50 g nuci.

MOD DE PREPARARE:Zaharul pentru "crant"se caramelizeazapana cand devine auriu si se adauga  nucile Compozitia se toarna pe o hartie de copt ,in strat cat mai subtire si se lasa sa se raceasca.Intre timp se pune la fiert  smantana cu zaharul si vanilia.Cand a dat in fiert se ia de pe foc si se incorporeaza ciocolata maruntita ,amestecandu-se pana la omogenizare.Se adauga coaja de la portocala si o lingura de unt ,se continua amestecarea.In pahare unse cu unt se presara mult "crant"zdrobit.Se rotesc apoi paharele pentru a tapeta bine peretii acestora cu "crant" dupa care se scutura excesul.Se presara bezele maruntite,se toarna crema de ciocolata ,apoi se presara cu bezele,crema si tot asa pana se umplu paharele.

                                                                 *POFTA  BUNA !

ANA  NICA






Ruinele incase de la Machu Picchu * Cele 7 minuni ale lumii moderne



Ruinele incase de la Machu Picchu
*Foto:Wikimedia Commons

Ruinele orasului Machu Picchu, descoperite de arheologul Hiram Bingham, sunt unele dintre cele mai frumoase si enigmatice locatii stravechi din lume. Orasul a fost construit in piatra intre flancurile a doua culmi din lantul de est al Anzilor si coboara in padurile amazoniene.
In vreme ce incasii in mod sigur foloseau varful muntelui (2761,50 m inaltime), ridicand sute de structuri de piatra incepand cu anii 1400, legendele si miturile indicau faptul ca Machu Picchu (insemnand “vechiul pisc” in limba Quechua) era cel mai adorat loc sacru din acele timpuri.
Circa 610 metri deasupra, norul infasoara ruinele palatelor, bailor, templelor, hambarelor si a aproximativ 150 de case, toate intr-o remarcabila stare de conservare. Multe dintre caramizile care cantaresc in jur de 50 de tone sunt atat de precis sculptate si unite cu atata exactitate, incat imbinarile fara mortar nu permit nici macar unei lame de cutit sa intre printre ele.
Fara indoiala, Machu Picchu repezinta un exemplu de arhitectura si inginerie tehnica.






miercuri, 15 septembrie 2021

Statuia lui Iisus Mantuitorul din Rio de Janeiro



Statuia lui Iisus Mantuitorul din Rio de Janeiro
*Cele 7 minuni ale lumii moderne
Foto:Wikimedia Commons

Faimoasa si impunatoarea Statuie a lui Iisus Hristos, care se inalta deasupra orasului Rio de Janeiro, reprezinta cea mai frumoasa atractie a metropolei. Este situata la 710 m altitudine, pe Muntele Corcovado, si a fost inaugurata in 1931.
Propunerea pentru a construi o statuie imensa ca punct de reper pe munte, vizibila din intreg minunatul oras Rio, a fost facuta in 1921 de catre Arhidieceza de Rio de Janeiro, ca un mod de a marca celebrarea Centenarului Independentei Braziliei planificata pentru anul urmator.
Arhidieceza a organizat un eveniment numit Semana do Monumento (“Saptamana Monumentului”) pentru a atrage donatii, care au venit in special de la catolici brazilieni. Primele schite au fost realizate de Carlos Oswald, care si l-a imaginat pe Hristos purtand o cruce si tinand un glob, stand pe un piedestal ce simboliza lumea.




marți, 14 septembrie 2021

Briose cu ciocolata si cirese



Briose cu ciocolata si cirese
*Retete delicioase
*Foto:Wikmedia Commons

INGREDIENTE:300 g faina;150 g zahar;2 1/2 linguri cacao;un plic de praf de copt;un praf de sare;100ml de frisca lichida;50ml lapte;80 ml ulei;2 oua;300 g cirese(fara samburi)100 g chipsuri de ciocolata.

MOD DE PREPARARE:Se incalzeste cuptorul la foc mediu si se aranjeaza ,in tava de briose ,formele speciale..Se amesteca faina ,zaharul,cacaoa ,sarea si praful de copt .Separat se amesteca frisca cu laptele ,uleiul si ouale.Se face o gropita in centrul ingredientelor uscate si se toarna amestecul in acesta .Se incorporeaza treptat ,ingredientele uscate in cele umede si se omogenizeaza .Se pun ciresele si chipsurile si se inglobeaza cu o spatula.Se toarna compozitia in formele de briose pregatite ,pana la 1/2 din inaltime.Se coace 20-25 de minute .Se lasa sa se odihneasca in tava 5 minute ,djpa care se scoate s se lasa la racit  ;e un gratar.

                                                                   -POFTA  BUNA !-

Ana NICA






Petra



Obiectivul arheologic de la Petra

Orasul rosiatic sapat in piatra de la Petra reprezinta cea mai de pret comoara a Iordaniei, dupa ce timp de doua mii de ani a stat ascunsa de ochii Occidentului.
Cu cei peste 2.600 de ani de istorie, site-ul arheologic continua sa fie admirat pentru arhitectura sa masiva, structurile sapate in roca si pentru complexul ingenios de canale de apa, care au supravietuit trecerii timpului.
Descoperit de exploratorul elvetian Johann Ludwig Burckhardt in 1812, orasul de culoarea trandafirului se afla la 162 de mile sud de capitala iordaniana Aman si este construit pe o terasa din apropierea Vaii lui Moise. A fost capitala legendara a regatului nabatienilor, o populatie araba care, pana la cucerirea de catre romani, a stapanit aceasta regiune.



marți, 7 septembrie 2021

Templul de la Taj Mahal



Templul de la Taj Mahal
*Ce sapte minuni ale lumii moderne
*Foto:Wikimedia Commons

Templul Taj Mahal (Palatul lui Taj), cel mai grandios monument de arhitectura de pe teritoriul Indiei, a fost construit de imparatul mogul Khurram, supranumit Shah Jahan, pentru a adaposti trupul iubitei sale sotii, Mumtaz Mahal.
Constructia spectaculosului monument funerar a inceput in 1642 si a fost nevoie ca peste 20.000 de muncitori sa lucreze timp de 22 ani pentru a ridica edificiul decorat cu turcoaze din Tibet, agate din Yemen, safire din Ceylon, ametiste din Persia, coral din Arabia, jad din China, malachit din Rusia si perle din Oceanul Indian.
Legenda spune ca proiectul a fost facut de celebrul arhitect turc Ustad Isa Khan, caruia, la sfarsitul lucrarilor, imparatul a ordonat sa ii fie taiata mana dreapta pentru a nu mai putea inalta vreodata o constructie care sa rivalizeze in frumusete Taj Mahal-ul.
In prezent, Taj Mahal-ul este flancat de un rau foarte poluat, iar zidurile sale sunt afectate de gazele provenite de la furnale si de la tevile de esapament ale masinilor. Specialistii au avertizat ca poluarea din atmosfera afecteaza direct constructia, provocand daune semnificative.



joi, 2 septembrie 2021

Colosseumul din Roma



Colosseumul din Roma
*Cele 7 minuni ale lumii moderne
Foto:Wikimedia Commons

Colosseumul este un monument  turistic aflat in centrul Romei vizitat de foarte mulți turiști din toată lumea. El este probabil cea mai impresionantă clădire-ruină a Imperiului Roman. Colosseumul era cea mai mare construcție a vremurilor sale și astăzi este cel mai mare anfiteatrul antic care poate fi vizitat in Italia
Colosseumul este situat la est de Forumul Roman. Construcția a început sub conducerea împăratului Vespasian în anul 72 d. Hr. și a fost finalizată în anul 80 d.Hr. sub conducerea succesorului său și moștenitorul Titus. Alte modificări au fost făcute în timpul domniei lui Domitian (81-96). Acești trei împărați sunt cunoscuți sub numele de dinastia Flaviană, iar amfiteatrul a fost numit în limba latină pentru asocierea cu numele de familie (Flavius).
Colosseumul ar putea avea, este estimat, între 50.000 și 80.000 de spectatori având o audiență medie de aproximativ 65.000; a fost folosit pentru concursuri cu gladiatori și spectacole publice, cum ar fi bătălii maritime pentru o scurtă perioadă de timp, când hipogeumul a fost în curând completat cu mecanisme de susținere a celorlalte activități, vânători de animale, execuții, reînnoiri ale unor bătălii celebre și drame bazate pe mitologia clasică. Clădirea a încetat să fie folosită pentru divertisment în epoca medievală timpurie. Mai târziu a fost refolosită în astfel de scopuri, cum ar fi locuințe, ateliere, cartiere pentru o ordine religioasă, o cetate, o carieră și un altar creștin.
Deși a fost ruinat parțial din cauza pagubelor provocate de cutremure și hoți de piatră, Colosseum este încă un simbol iconic al Romei Imperiale și este listat ca una dintre Cele șapte minuni ale lumii. Este una dintre cele mai populare atracții turistice ale Romei și are, de asemenea, legături cu Biserica Romano-Catolică, deoarece în fiecare Vinerea Mare Papa conduce o procesiune torchlită “Calea Crucii”, care începe în zona din jurul Colosseumului

Colosseumul este de asemenea prezentat pe versiunea italiană a monedei euro de cinci cenți.

Sursa: Wikipedia

Colosseumul din Roma


marți, 27 iulie 2021

Salata de fasole verde cu oua de prepelita

Salata de fasole verde cu oua de prepelita
*Reteta delicioasa
*Foto:Wikimedia Commons

INGREDIENTE:250g fasole verde;130g ton;5-6 oua de prepelita;3 linguri otet de vin ,3 linguri ulei;1 lingura de mustar;sare;piper.

MOD DE PREPARARE:Se pun ouale la fiert in apa rece si din momentul in care apa incepe sa clocoteasca ,se mai lasa 5 minute.Se stinge focul,se trec ouale prin jet de apa rece ,apoi se curata.Fasolea verde se fierbe in apa clocotita cu sare 5-6 minute cat sa ramana ferma ,dupa care se scurge intr-o strecuratoare.Tonul se scurge si el si se separa cu furculita .Se amesteca mustarul cu otetul ,sarea si piperul si se toarna uleiul .Se orneaza cu frunze de busuioc.Se aranjeaza intr-un castron ,un pat de fasole verde ,se adauga tonul si ouale taiate in jumatate .La sfarsit se pune vinegreta .Se amesteca si se serveste.

                                                              -Pofta Buna ! - 


sâmbătă, 12 iunie 2021

Pasta de sunca



Pasta de sunca
*Reteta delicioasa
Foto:Wikimedia Comons

INGREDIENTE:300g sunca slaba;3 oua;100g ciuperci;150 g unt;100g frisca;5-6 sardele;o lingura rom;sare;piper;ienibahar;o ceapa medie.

MOD DE PREPARARE:Sunca se da prin masina de tocat de 2-3 ori,impreuna cu albusurile fierte tari ,ciupercile,care au fost ,in prealabil inabusite cu ceapa tocata ,sare ,piper si ienibahar in 50 g unt ,la foc mic  cca 1/4 ora si sardelele .Restul untului se freaca spuma ,apoi se adauga pasta ,romul si frisca .Se amesteca totul bine ,se potriveste de sare si se aranjeaza pe farfurie.Se presara deasupra albusul tocat marunt si se orneaza cu masline in forma de stea si gogosar.

Ana Deveanu

                                                           -POFTA  BUNA !-

Floarea Lotus



Floarea Lotus
*Simbol spiritual
*Foto:Wikimedia Commons

Reprezinta iluminarea. Chiar si atunci cand radacinile sale se afla in cele mai murdare ape, Lotusul da nastere celei mai frumoase flori din lume. Din punct de vedere al dezvoltarii umane simbolizeaza faptul ca orice provocare poate fi depasita prin perseverenta.




joi, 3 iunie 2021

Cotlet luidneese

Cotlet luidneese
*Reteta delicioasa
*Foto:Wikimedia Commons

INGREDIENTE:500g cotlet de porc fara os;4 rinichi de porc,5 carnati proaspeti subtiri din carne de vita si oaie ;otet;6 carnati afumati;150g ficat de porc;sare;piper;1 kg cartofi;300-400 g branza de burduf;1/2 legatura de marar;100 ml de ulei.

MOD DE PREPARARE:Rinichii se spala in mai multe ape si se lasa in otet diluat ,pentru 2-3 ore.Cotletul se spala si se gaie cuburi sau se feliaza.Carnatii se calesc in ulei incins ,iar cand si-au schimbat culoarea ,se adauga cotletul ,rinichiul bine scurs si cubuletele de ficat spalate ,in prealabil,in mai multe ape.Se lasa la foc mediu ,am estecand pana se patrund toate ,iar la sfarsit se sareaza si se condimenteaza .Se decojesc cartofii ,se spala si se taie rondele subtiri ,apoi se inabusa in uleiul ramas de la prajit carnea .Pe un platou se aseaza carnea ,carnatii si cartofii ,toate fierbinti ,iar deasupra se pune bra nza de burduf  amestecata cu marar tocat .Fiecare portie va trebui sa cuprinda de toate

                                                     -POFTA  BUNA!-

Ana NICA


Ochiul lui Horus*Simbol spiritual

 

Ochiul lui Horus
*Simbol spiritual
*Foto:Wikimedia Commons

In Egiptul antic, ochiul lui Horus era folosit ca amuleta pentru protectie, sanatate si intelepciune. Se spune ca zeul Horus (zeul soareleui si al lunii) si-a pierdut ochiul intr-o batalie, iar zeul Thoth i-a daruit unul nou. Acest ochi era luna
.





sâmbătă, 15 mai 2021

Pestele crestin * Simbol spiritual



Pestele crestin
*Simbol spiritual
*Foto:Wikimedia Commons

Pestele in crestinatate a fost utilizat inca de la inceputurile acestei religii – era modalitatea secreta de a le transmite celorlalti ca au devenit crestini. De ce pestele? Se spune ca Isus le-a spus apostolilor sai ca ii va invata sa devina pescari de oameni. In religia pagana pestele reprezenta fertilitatea, nasterea si forta naturala a femeii
.






vineri, 14 mai 2021

OM-Simbol spiritual



Om
*Simbol spiritual
*Foto:Wikimedia Commons

Este mama tuturor mantrelor si sunetul primordial prin care a fost creat Universul. Om poate fi considerat simbolul principal al hinduismului. In timpul meditatiei cu OM atentia se concetreaza in mijlocul fruntii.






marți, 13 aprilie 2021

Aperitiv din branza de burduf

Aperitiv din branza de burduf
*Reteta delicioasa
Foto:Wikimedia Commons


Ingrediente:1 kg branza /cas de oaie proaspat ;1 dl.bere;7-8 sardele;1/4 kg smantana;chimen pisat;ceapa rasa.

 Mod de preparare:Branza se marunteste cu furculita,(iar casul se da prin masina de tocat) Se adauga berea smantana ,ceapa rasa,sardelele bine tocate si chimenul pisat si cernut.Se amesteca totul si se potriveste de sare.Se aseaza pe o farfurie.Se orneaza cu masline si gogosari.

Ana Deveanu




duminică, 11 aprilie 2021

Steaua lui David * Simbol Spiritual


Steaua lui David
*Simbol spiritual
*Foto:Wikimedia Commons

Cei mai multi dintre oameni cred ca simbolizeaza scutul pe care regele David l-a folosit in batalie. O alta teorie sustine ca de fapt reprezinta 6 directii in spatiu: sus, jos, est, vest, nord si sud si, cel mai important, centrul (centrul spiritual uman).


Sursa:https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/actualitate/10-simboluri-spirituale-si-semnificatia-lor/2/





vineri, 9 aprilie 2021

Roata dharma*Simbol spiritual


Roata dharma
*Simbol spiritual
*Foto:Wikimedia Commons

Roata dharma sau roata dreptatii este un simbol budist – pentru calea spre iluminare. Fiecare spita reprezinta un pas catre Nirvana. Un lucru interesant, roata dharma este mai veche decat insusi budismul.





luni, 5 aprilie 2021

Pentagrama * Simbol spiritual


Pentagrama
*Foto:Wikimedia Commons
*Sursa:https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/dezvoltare-personala/10-simboluri-spirituale-si-semnificatia-lor/

Adesea neinteleasa si etichetata drept „satanica” pentagrama simbolizeaza calitatile omului. Punctul cel mai inalt reprezinta spiritul, in vreme ce celelalte puncte reprezinta cele patru elemente (aerul, apa,pam antul si focul)
 .

sâmbătă, 3 aprilie 2021

Omleta invartita



Omleta invartita
*Reteta delicioasa
*Foto:Wikimedia Commons

Ingrediente:8 oua;150g spanac congelat;16 felii bacon neafumat;2 linguri ulei;un praf boia;sare

Mod de preparare:Spanacul se pune in apa clocotita pentru 2-3 minute si se scurge foarte bine.Se bat ouale cu telul si se potrivesc de sare .Se adauga si spanacul taiat si se amesteca.Intr-o tigaie cu ulei incins se toarna amestecul de oua si spanac si se lasa sa se prajeascala foc mare.Nu se amesteca .Dupa ce s-a prajit ,se scoate pe un suport de lemn si se lasa 2-3 minute sa se raceasca .Se taie apoi din omleta rulouri care se invelesc intr-o felie de bacon subtire si se aduc la masa presarate cu boia

                                                       -POFTA BUNA!-

Ana NICA



RULADA DIN OMLETA


vineri, 2 aprilie 2021

Yin si Yang *Simbol spiritual


Yin si Yang
*Simboluri spirituale
Foto:Wikimedia Commons

Folosit in invataturile chinezesti acest simbol reprezinta armonia universului. Toate dualitatile, indiferent ca vorbim de lumina – intuneric sau de masculin – feminin trebuie sa fie in echilibru. Se spune ca echilibrul dintre doua forte opuse aduce armonia in viata unei persoane.





joi, 18 martie 2021

Floarea vietii * Simbol spiritual



Floarea vietii
*Simbol si semnificatie spirituala
*Foto:Wikimedia Commos

Acest simbol poate fi considerat regele geometriei sacre. Se spune despre el ca are in el modelele creatiei, fiind folosit din cele mai vechi timpuri, chiar si in civilizatia sumeriana. Floarea vietii este compusa din cercuri egale, suprapuse, care formeaza un model de floare. Cea mai comuna reprezentare este asemanatoare cu structura unui hexagon, inconjurat de un cerc larg. Egiptenii, crestinii si chiar Leonardo da Vinci credeau ca acest simbol are un inteles spiritual profund.

sâmbătă, 13 martie 2021

Hamsa



Hamsa
*Simboluri spirituale
*Foto:Wikimedia Commons

In ebraica, hamsa inseamna 5 si reprezinta o amuleta in forma de palma in mijlocul careia se afla un ochi. Scopul sau era indepartarea energiei negative si de protectie impotriva deochiului. Multe religii au folosit acest simbol in scop propriu, inclusiv crestinismul, islamismul, budismul sau hinduismul.








vineri, 12 februarie 2021

Soma,cheia samanilor


Soma, cheia șamanilor: Planta misterioasă menționată drept „zeu” în textele antice
Foto:Wikimedia Commons


„Poți folosi oricând soma să-ți potolești mânia, să te împaci cu dușmanii, să devii răbdător. În trecut, puteai face toate acestea numai cu un mare efort și după ani întregi de antrenament al minții. Acum, înghiți două sau trei tablete de jumătate de gram și ai reușit. Oricine poate fi virtuos acum.” – Aldous Huxley, „Minunata Lume Nouă”

Ai putea crede că Huxley, un prolific autor de ficțiune distopică, a inventat termenul „soma”, la fel cum a inventat și viitorul îndepărtat în care este folosită această substanță.Experimentele lui Aldous Huxley cu drogurile au continuat chiar până la moartea sa, pe 22 noiembrie 1963. Bolnav de cancer, aflat pe patul de moarte, Huxley i-a cerut soției să-i injecteze 100 de micrograme de LSD A murit în aceeași zi, la doar câteva ore după asasinarea lui J. F. Kennedy. Trei ani mai târziu, LSD a fost interzis în SUA. 
Însă drogul fictiv al lui Huxley, așa cum e descris în „Minunata Lume Nouă”, este inspirat din Rig Veda, una dintre scripturile vedice hinduse antice, unde o plantă cunoscută drept soma este venerată ca un zeu.
Rig Veda este unul dintre cele patru texte sacre care alcătuiesc vedele hinduse. În sanscrită, Rig Veda înseamnă „Înțelepciunea versurilor (sau a mantrelor)”.
A fost așternută într-un text scris abia în jurul anului 1.100 î.e.n., însă are o tradiție orală cu mult mai veche (în trecutul îndepărtat, indienii nu aveau literatură scrisă, toate învățăturile erau transmise prin viu grai, de la maestru la discipol, care petrecea ani întregi memorând tot ce i se transmitea).Un saddhu (pustnic) indian care folosește canabisul în meditație, pentru a intra în transă. Această practică a fost studiată, experimentată și descrisă de Mircea Eliade. Foto: Getty
Rig Veda este folosită și în ziua de astăzi în ceremoniile hinduse, ceea ce înseamnă că este cel mai vechi text religios care a fost folosit continuu până în prezent. Rig Veda este compusă din peste 1.000 de poeme, care sunt împărțite în zece cărți, numite mandale.
Una dintre acestea se numește „Mandala Soma” și este alcătuită din 114 poeme, toate dedicate venerării, ritualului și experienței cu soma, descrisă drept „zeul inspirației, al extazului și al apelor curgătoare”.
Soma era folosită de șamanii hinduși în cadrul ceremoniilor religioase pentru a-i aduce în stări extatice, în care aveau experiențe religioase profunde.Amanita muscaria  și Papaver somniferum, macul din care se produc opiul și heroina.
Soma era atât de revelatoare, încât a devenit esențială pentru întreaga experiență religioasă vedică. Rig Veda ne spune că soma are puterea unui zeu și poate oferi puteri divine celui ce o bea:

„Am băut soma, am devenit nemuritori, am ajuns la lumină, am găsit zeii.”


În Rig Veda nu se specifică exact despre ce plantă este vorba și, de când textul antic a ajuns în Europa, în secolul al XVIII-lea, oameni de toate confesiunile religioase au încercat să afle din ce era compusă soma și cum puteau să experimenteze cu ea.
Unele teorii spun că soma este o singură plantă sau rădăcină de plantă, altele spun că este un amestec de mai multe ingrediente.
Canabis, cicoare, opiu, ghimbir, rubarbă, toate acestea au fost considerate de-a lungul timpului ca fiind componente esențiale ale soma, însă acum cei mai mulți cercetători sunt de acord că soma era psihoactivă prin însăși natura ei.O femeie șaman din Siberia folosind muscăriță și purtând o cămașă în culorile ciupercii.
Gordon Wassen a fost primul cercetător care a sugerat (în cartea „Soma: Ciuperca divină a nemuririi”) că ciuperca psihoactivă Amanita muscaria (muscăriță, cum este cunoscută în România) era principala componentă a soma.
Potrivit lui Wassen, înainte de apariția scrisului, când a fost compusă Rig Veda, prestigiul acestei ciuperci miraculoase s-a răspândit prin viu grai în întreaga Eurasie, la mare distanță de regiunile în care creștea și era venerată.
Există dovezi în sprijinul acestor afirmații. Arheologii și antropologii au arătat că, în această perioadă, ciuperca era folosită de șamanii din Siberia și Iran în cadrul ritualurilor religioase.
În religia iraniană zoroastriană există o substanță similară, hoama, iar descoperirile recente arată că hoama și soma erau preparate în temple din diverse regiuni.
Pe măsură ce strămoșii noștri se extindeau în Eurasia în căutare de pajiști mai verzi și mai mult spațiu, au adus cu ei ritualuri și practici religioase.
Este posibil ca natura soma să se fi schimbat pe baza disponibilității geografice a elementelor psihoactive, iar printre ingrediente s-ar fi putut număra oricare dintre plantele și ciupercile enumerate mai sus.
Probabil că psilocibina era folosită masiv pentru a prepara această licoare, deoarece Rig Veda spune că substanța avea proprietăți care modificau starea mentală.


Sursa:https://incredibilia.ro/soma-planta-misterioasa/

marți, 2 februarie 2021

Cascada Urlatoarea

Cascada Urlatoarea
*Cascade spectaculoase in Romania
Foto:Wikimedia Commons

Cascada Urlătoarea - 15 de metri. Aflată la o altitudine de 1.100 de metri, deasupra Poienii Ţapului, Buşteni, şi la poalele Jepilor, Cascada Urlătoarea din munţii Bucegi este unul dintre cele mai cunoscute şi mai căutate obiective turistice din ţara noastră. Pe timpul verii cel puţin, sute de turişti români şi străini ajung zilnic la cascadă pentru a se răcori, dar mai ales pentru a fotografia impresionanta cădere de apă, cu un debit puternic şi o înălţime de peste 15 metri. Cascada se remarcă prin vuietul puternic care tulbură liniştea pădurii.














sâmbătă, 23 ianuarie 2021

Cascada Moara Dracului-25 de metri

Cascada Moara Dracului-25m
Foto:Wikimedia Commons

Cascada Moara Dracului se afla în judeţul Vâlcea, pe versantul vestic al Munţilor Vlădeasa în apropiere de Lacul Galbenu. Cascada are o înălţime de 20-25m, căderea de apă realizându-se în două trepte. Se poate ajunge la ea pe drumul care leagă Stâna de Vale şi Valea Drăganului, din dreptul cantonului Ciripa.





Cascada Moara Dracului-25m

marți, 5 ianuarie 2021

Cascada Duruitoarea-25 metri

Cascada Duruitoarea-25 metri

 Cascada Duruitoarea se află în Masivul Ceahlau, judetul Neamt, la o altitudine de 1.021 m. Cascada impresionează căderea apei care produce un zgomot special, de unde i se trage şi numele. Sunetul căderii de apă se aude puternic datorită căderii aproape verticale pe o distanţă de 20 de metri la primul prag, plus încă vreo 5 metri la al doilea. Intensitatea zgomotului produs de căderea apei este şi mai mare în perioada în care cascada are debitul ridicat. Pârâul pe care se formează cascada se numeşte Pârâul Rupturii. Alimentarea acesteia este permanentă prin izvorul Fântâna Rece, dar şi prin alte izvoare periodice, precum şi din topirea zăpezii şi ploi. La Cascada Duruitoarea se poate ajunge relativ repede pe traseul care porneşte din staţiunea Durău.


Foto:Wikimedia Commons(Licenta libera)

Cascada Duruitoarea-25 metri